Petr Voldán: Není to jen o střevíčcích

Jak jde k sobě výstava dámských módních střevíčků, množství mužů v expozici a úvahy o řemesle? Dovíte v následující pravidelné páteční glose Petra Voldána:

Ladné křivky, oku lahodící tvary, podmanivé souhry barev i šokující kontrasty odstínů a materiálů. K tomu nekonečná studnice nápadů, jemnost detailů i brutální ataky prakticky nenositelných studijních prací. To všechno a mnohem, mnohem víc člověka napadne na ojedinělé výstavě - řeklo by se třeba i obyčejných - bot. Ale bylo by to nepřesné, měl bych použít skoro “popelkovského” výrazu střevíčků. Manolo Blahník je ve světě dámské exkluzivní obuvi světovým pojmem, a jeho díla, nebojím se říci exponáty v souvislosti s dámskými střevíci, poutají pozornost.

Ovšem nikoli jen žen. Byl jsem notně překvapen, kolik nás mužů brouzdalo mezi vitrínami a kolem barevných skic a studií jednotlivých návrhů i realizací. Ale došel jsem k závěru, že to zas až tak překvapivé není. Je to sice o dámské botičce, ale nejen o ní. Je to o řemesle, o pokoře k práci, respektu k zakázce - třeba pro film nebo pro zákaznici, o nevyčerpatelné studni nápadů a cestě k nim, o smyslu pro detail i přesnost, důrazu na kvalitu. Žádná ztřeštěnost není předem zavržena a třeba přiznání módního návrháře, že po sobě kontroluje výsledek práce dvakrát i třikrát působí ve světě příliš mnoha nedokonalostí a lajdáctví kolem nás jako podivnost z jiné planety.

Dámské lodičky, to je elegantní obuv

Jenomže ono to z jiné planety je - ta hvězda úspěchu se rodí právě ze zmíněných kroků a podmínek, které se nějak všeobecně vytrácejí. Neříkám, že mizí, protože podobné výstavy nebo zkušenosti s jinými poctivci a fanatiky řemesla a kvality přesvědčují, že žijí. Fortelnost a zápal pro věc - střevíčky v tomto případě - je podle mého také oním důvodem, proč expozice ozdob dámských nohou přitahuje pozornost i tolika mužských návštěvníků. A v trochu nadsazeném spojení pak vidím v podobném světle i úspěch a oblibu nejrůznějších akcí s názvy Trhy řemesel, Umění řemesla a podobně.

Prostě - stojí občas za to, pokochat se dílem mistrů svého řemesla, designérů, architektů, ale i kovářů, truhlářů, štukatérů nebo třeba návrháře a výrobce střevíčků. A teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.