Petr Voldán: Nevinné hromosvody

Někdy se něco snese na někoho, kdo je v tom vlastně nevinně. Trochu tajuplný úvod dnešní glosy ale - snad - třeba poodhalím dovětkem, že podle Petra Voldána mohou být nevinné i hromosvody:

Hromosvod - tedy také jinak bleskosvod - slouží vlastně laicky řečeno k odvedení hodně silné energie bezpečně do země. Jenomže někdy je to také jakýsi nárazník, který chrání původní viníky čehosi nedobrého před spravedlivým hněvem lidí, dotčených onou nekalostí. Což si ale většinou neuvědomujeme a tak náš hněv schytá první, kdo je na ráně. Ten, kdo je pro nás v tom okamžiku tím hromosvodem.

V houstnoucí atmosféře předvánočního shonu a napětí, což je jev v tomto čase trvalý, i když se rok co rok zaříkáme, že letos to bude v klidu, je situací, při kterých se blýská a hromuje dost a dost. A tak je hromosvodem vyprodaného zboží, stejně jako fronty u kasy právě ta pokladní, která ale za to vlastně nemůže. Ona není šetřílkem nákladů řetězce, který v zájmu zisků nezaměstnává dost pokladních a když už tak za mizerný peníz.

Blesk

Na koho se utrhují cestující zpožděného vlaku, kterým ujíždějí návazné spoje nebo nestíhají otevírací dobu v obchodech cílového města? Na průvodčí, kteří ale neplánují kumulované opravy tratí ani nerozhodují o investicích do nového parku lokomotiv. Za mizivé zhodnocení našich peněz v bance schytá uštěpačný komentář paní na přepážce, nesmyslné úřední hodiny, kopírující pracovní dobu většiny lidí si odskáče vrátný. Pro bankéře, šéfy drah, řetězců nebo institucí jsou hromosvodem, který je drží v bezpečí a eliminuje výbuchy vzteku, ti první na ráně. Nespravedlivě se do nich navážíme možná i proto, že jsou terčem snadným.

I když je hromosvod sám o sobě vynálezem veskrze užitečným, přenesený význam tohoto slova, kterým zařízení na chytání blesků kreativní čeština povýšila do stavu živých bytostí už tak v praxi moc dobrým sluhou není. To mě jen tak napadlo zrovna dnes, kdy budou hromy a blesky přímo pekelné létat o sto šest - naštěstí jen obrazně při večerních rejích Mikulášů a čertů. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.