Petr Voldán: Nic nového podruhé - o obalech bez obalu

Potíže s rostoucím množstvím obalů, které tvoří podstatnou část odpadu, kterým věnoval svoji páteční ranní glosu Petr Voldán, jsou natolik provokující, že se autor k tématu vrací znovu. Nápad prodeje zboží bez obalů vyvolává poměrně hodně diskusí a tak teď Petr Voldán a jeho glosa.

Obyčejný obal na potraviny, drogerii nebo cokoli a tolik různých názorů, nápadů i kontroverzních debat. Idea prodávat některé výrobky bez obalů - do pytlíků, dóz či sklenic, které si sami přineseme nebo na místě koupíme, má přívržence, ale i skeptické komentátory až přímé odpůrce. Jako ostatně cokoli, co se dotýká snad každého z nás.

Stejně tak praxe obalů velikosti XXL i pro předměty mnohonásobně menší dráždí veřejnost. Přitom se asi dá něco dělat, jen chtít a nevěnovat se tolik soubojům o korýtka a posty mezi poslanci, o místa kde lze o podobných věcech rozhodovat. Co říkáte, páni politici napříč stranami? Co se přestat vymlouvat a nebo házet všechno na ošklivý Brusel? Ani členství v unii nebrání Německu, aby svými normami upravovalo pravidla pro obaly. A tak tam platí podle zákona o tzv. “klamavém balení” - obal může být větší než obsah jen o 30%. Také Británie si nenechala do problému mluvit a velikost obalů upravuje zákonem. Že zrovna z unie couvá není důležité, jde o vůli věci řešit.

03044905.jpeg

Ale zpátky k nám a prodeji bez obalů. Je asi jasné, že nemůže být všelékem. U sypkých a tekutých potravin, některých drogistických výrobků nebo třeba krmiva pro drobné zvířectvo je to ale i technicky schůdné. Plusy ale provázejí otazníky. Proč má být takové zboží leckde dražší - šetřím obaly, šetřím přírodu. Skutečně, když zatím do ojedinělé prodejny bez obalů jedu 20 nebo víc kilometrů autem? Kde získám důležité, povinné informace o výrobku? Kdo kontroluje hygienu a kvalitu zboží a podobně.

Což nejsou vůbec pichlavosti proti prodeji bez obalů. Ale počítejme i s českým většinovým zákazníkem, kterého zajímá hlavně cena a jednoduchost nákupu. Představa cesty do supermarketu s kupičkou plátěných pytlíků a několika dózami či láhvemi na potraviny a drogistiku bez obalu, ruku na srdce, nevypadá moc pohodově.

Zatím tedy trochu móda, trochu zajímavost, hodně nadšení, spousta omezení a překážek. Jenomže, nebylo to kdysi podobné s prvními auty, televizory, kinosály, nebo počítači? Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.