Petr Voldán: Noviny na ledničce versus obyčejný řidičák

Někdy se za zdánlivě nelogickým titulkem skrývá zamyšlení, které se věnuje docela prozaickým tématům. V případě pravidelné pondělní glosy Petra Voldána jsme si už na podobné pojetí zvykli.

Věda a technika - dva pojmy, které u spousty lidí vyvolávají přinejmenším smíšené pocity, pokud ne rovnou určitou obavu. Přitom nás technika obklopuje doslova všude, v lecčems se bez ní už ani neobejdeme a věda často nebývá zas až tak velká věda. Obojí se nám to snažil ukázat uplynulý týden, věnovaný právě vědě a technice. Mohli jsme se mnohé dozvědět a také si uvědomit.

Třeba, že věda nejsou kupříkladu jen laboratoře, polymery, virtuální realita a podobně. Věda ve spojení s technikou jsou i efekty v oblíbených filmech, je to výzkum chování ptactva nebo i pro mne už extravagantní nápady, jak prý nechat hlídat počítačem obsah ledničky nebo si přímo na jejím displeji číst noviny. Třeba to je možná unikátní myšlenka, ale protože lidé obecně mnohem méně čtou noviny i časopisy, nemyslím si, že by u toho chtěli postávat u ledničky a tenhle technický zázrak zrovna potřebujeme my nebo vydavatelé tisku.

Žena za volantem

Jsou totiž myslím pro lidstvo ještě dost důležitější věci, než například udělení občanství pro prvního robota. Přesněji občanství s velkou slávou udělila robotce Sofii Saúdská Arábie a zpráva pochopitelně proletěla okamžitě celým světem. Také o to určitě Saúdské Arábii šlo - je to přece jen pozitivnější událost, než informace jen o pár týdnů starší. Také zpráva, že tento stát uvažuje od příštího roku povolit řídit auta i ženám, zaujala. Ale svět si zároveň uvědomil, jak někde nefungují vztahy, pro drtivou většinu obyvatel Zeměkouli obvyklé.

Člověk si tak nakonec říká, že občanství pro robota je zajímavý krok, ale proč robotka má v Saúdské Arábii vlastně lepší postavení, než žena.

Pokrok, rozvoj vědy a techniky - bez toho všeho se pochopitelně neobejdeme a je to pro lidstvo životně důležité. Ale týden vědy a techniky můžeme brát jako upozornění a připomínku, že je tu také člověk. A ten by se neměl v záplavě ohromujících novinek ztrácet. S obdivem a úctou ke všem vědcům i technikům, u nás konkrétně mnohdy dost nedoceňovaným, teď už ale vám všem úspěšné pondělí i celý týden.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.