Petr Voldán: O čem to je

Náš slovník se obohacuje o nová, řekněme moderní slova. Někdy ale trochu tápeme, o čem to slovo vlastně je. A právě to je dnešní téma pondělní glosy Petra Voldána:

A o tom to je – hodně používaná, módní a přitom vlastně skoro nic neříkající fráze se mi dnes hodí do úvodu příspěvku, ke kterému mě přivedl obyčejný letáček. Zaujal mě v jednom supermarketu u pokladny, protože jsem mu na první pohled vůbec nerozuměl. Netušil jsem o čem to sdělení vlastně je. Hledali tam totiž lidi na pozici vychystávače. Přiznejte si hned teď, jestli tušíte, o kom to je. Já věděl okamžitě, že vůbec netuším, co takový vychystávač nebo vychystávačka vlastně dělá. Vím, co je to se na něco přichystat – tedy připravit, ale vychystat? A tak jsem pátral a ono to není zase tak daleko od sebe. Vězte tedy, že vychystávač vám vlastně přichystá, tudíž také třeba jinak řečeno připraví váš nákup, který si prostřednictvím internetu objednáte v obchodě. Služba, která už nějaký čas funguje a získává na oblibě tak s sebou přinesla i slovo, které sice tahá za uši a poněkud mate, ale podle všeho se zabydluje. Alespoň v jazyce obchodníků nebo náboru brigádníků.
Nicméně pro mě je to pořád hrozně kostrbaté a hodně umělé. Jen jsem si ale s tímhle hlavolamem poradil a v duchu podobného patvaru – vyprecizoval - brr, co to je vychystávač, dostal jsem další pomyslnou ránu. Z rádia zaznělo, že na festivalu v Ostravě vystoupí hned několik headlinerů. Poněkud jsem se zarazil – dejme tomu, že si poradím, neboť po zahraničních zkušenostech vím, že půjde o hvězdy programu. Ale ruku na srdce, kolik posluchačů v ten okamžik bylo, jak říkáme „v obraze“? V duchu jsem poděkoval za sice krkolomně, ale přece jen trochu česky znějícího vychystávače a headlinera naopak proklel.
Že si na novotvary musíme a budeme muset zvykat, je jasné. Ale byl bych pro, abychom alespoň tušili, o čem to je, když už se na nás odevšad valí – a o tom to je. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.