Petr Voldán: Pozor na EKO blbnutí

Klimatické změny, oteplování, ekologie – výrazy tento týden nadmíru frekventované. Jak ale soudí autor páteční pravidelné glosy Petr Voldán, jako ve všem je také tady potřeba zachovávat i nezbytnou dávku zdravého rozumu. Abychom se prý vyvarovali – jak říká – zbytečného EKO blbnutí:

Že si ničíme - často drasticky a brutálně – planetu, i když jinou půdu pod nohama nemáme, o tom žádná. Jak se moderně říká. Že je ale zároveň na matičce Zemi i notná řádka obětavců, kterým to není jedno a snaží se Zeměkouli zachránit pro příští generace, je naštěstí také pravda. Nicméně nejednou se věci jaksi zvrtnou a pak se jeden nestačí divit. A to přitom nechci rozebírat celosvětovou konferenci o klimatických změnách a hledání cest, jak jim zabránit. Protože přes nespornou nutnost a potřebnost takových výměn názorů je tu dost otazníků, na které odpovědi nejsou – proč se třeba tak populisticky angažují mocní politici, zároveň podnikající kroky, které klimatu rozhodně neprospívají?
Poněkud mne ale v poslední době zarazily, možná spíš rozesmály, dvě události, svědčící o tom, že když je něčeho moc, tak je toho příliš. No řekněte sami, co si pomyslet o nápadu švédského krále zakázat vany. Jak soudí Carl XVI. Gustaf, koupání je zbytečným plýtváním vodou a energiemi. Skoro to vypadalo na předvánoční přípravu porce pohádek. I když panovník brzo zjistil, že poddané nejen ve Švédsku dost pobavil a výrok začal zlehčovat, jeho ekologická pitomost obletěla svět. A stala se zářným příkladem kroků, které ekologickým snahám nepomáhají, nýbrž škodí.
Ale nemusíme chodit v příkladech tak daleko. I doma máme hlavičky, EKO myslící stůj co stůj. Tedy ať to stojí co to stojí a na pohled to dobře vypadá, byť to ekologii nepomůže. Napadlo by snad soudného člověka, aby vozil hrnečky od svařáku z vánočních trhů v Brně umývat do jihočeské Soběslavi? Což je tam a zpět celých 360 kilometrů. Denně. V zájmu ekologie, protože jednorázové kelímky prý ekologické nejsou a blíž se mytí nenašlo. Kolik asi emisí vypouští auto – či auta každodenně na 360 ti kilometrech, nepočítaje další zátěže přírody. To je síla. Síla EKO blbnutí. S obyčejnými vanami a hrnky. A homo sapiens – člověk moudrý nebo též prý rozumný. Tak už raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.