Petr Voldán: Předvánoční papírkáři a mazec kolem oběda

Ať chceme nebo ne, předvánoční napětí se stupňuje navzdory pohledům z okna, které nikterak předvánoční čas nepřipomínají. Navíc se přidává úporná snaha stihnout všechno, co je ještě potřeba do konce roku. Petr Voldán si vybral pro svoje pravidelné páteční glosování dva momenty, které ho o tomto čase zaujaly – nápověda i pozvánka k poslechu zní – Předvánoční papírkáři a mazec kolem oběda:

Do Štědrého dne a dalších svátečních zbývá už ani ne 150 hodin. A tak jsme při vrcholících přípravách některými, možná netradičními úkoly, pověřováni i my muži. Soudím podle zvýšeného počtu papírkářů v prodejnách potravin. S různě velkými seznamy nákupů nás drahé polovičky vysílají do mlýnice kolem regálů s cukry, moukami, prášky do pečiva, plechovičkami hrášku, mandlemi, tuky na pečení a naše rozpaky jsou často očividné – kdo se má vyznat ve smetanách a jejich procentech, která mouka je ta pravá a co je za požadavkem na seznamu na práškový cukr, když takový v přihrádkách není. Vlastně je – na některém moučkovém je z druhé strany i slovenský název užívající právě ono pojmenování práškový. Ani tak ale pochopitelně nemůžete všechno trefit podle přání hospodyně, protože tvarohy prostě nejsou všechny stejně tučné, i když mají stejnou – například červenou barvu na obalu a tak dále.
Nakonec i s papírkem dopadnete jako popleta, co nenakoupí na vánoce pár věcí v potravinách. Ale stejně jsou ti kolegové papírkáři s nákupními vozíky zajímavým koloritem a chvilka sledování jejich křižování prodejnami rozjasní nejednu tvář.
Tak jako moji rozveseluje – i když s křečí – gradující, vpravdě státnická kauza kolem novoročního oběda prezidenta s premiérem. Neuvěřitelné, jak oba vehementně zásobují veřejnost detaily, jestli budou u stolu diskutovat jen ve dvou nebo i s rodinami. Jako kdyby na to neměli celé kanceláře lidí, odpovědných za program, jako kdyby nás to mělo zajímat. Víc než jiné, důležitější věci – jestli ovšem právě nejde o záměr. Dát lidem drobty doslova od stolu k diskusi a přitom rozdávat dočista jiné karty. Skutečně vážností úřadů oplývající atmosféra před svátky ve vztazích dvou nejvyšších představitelů státu. Jestli by je jejich partnerky neměly také vyslat s papírky do supermarketu, aby dělali něco užitečného a přešly je roupy…
A tak už raději klidný pátek i poslední předvánoční víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.