Petr Voldán: Radar versus nebezpeční řidiči

Mají nebo nemají obce měřit rychlost na komunikacích – věčné diskuse a rozporuplné názory. Jedni tvrdí, že se z měření stává pro obce byznys, jiní jsou v zájmu zvýšení bezpečnosti pro. Co si myslí autor dnešní pravidelné glosy Petr Voldán je patrné z titulku, který zní - Radar sice piráta nezastaví, ale pokud pomůže jen trochu, smysl má:

A jsou tu další vášnivé diskuse kolem měření rychlosti ve městech a obcích. Jestli na to mají mít právo. A s argumenty, jak je špatné, když na pokutách obecní kasy vydělávají. Tak nevím. Podle mých zkušeností se rychlost v mnoha městech a obcích nedodržuje. Ulicemi se řítí bezohlední hulváti a je jen otázkou času, než jim někdo skončí pod koly, nezvládnou auto nebo motorku a smetou někoho na chodníku či zastávce hromadné dopravy. A jsou mi proto docela fuk argumenty, že je to jen výjimečně, že omezování rychlosti je buzerace, že si jen města a obce mastí kapsu. Kdyby ty radary, které mají řidiče přimět, aby dodržovali, co je předepsáno a co je v zájmu zdraví i životů lidí vyzkoušeno, kdyby zachránily jen pár životů, jsem pro ně.
Nevím, proč máme podléhat fanfarónství, jako že život zas až za tolik odříkání milovníků rychlosti nestojí. Zranění se spravují jen těžko a že se život nedá vrátit ví lidstvo od počátku existence.
A kritiky obcí, že si jen vylepšují rozpočet? Co je to za nesmyslné myšlenkové pochody – je snad jasné, že kdyby řidiči jezdili, jak mají, obce by nezískaly ani pětník. Tak o čem je řeč. Jestli někde vyberou ročně na pokutách za rychlost i milion, je tam asi hodně řidičů s omezenou myslí. A víc a víc by jich mělo končit na přezkoušení v autoškolách. Jinak to nevidím. Ani argument, kdo má dodržovat to omezování rychlosti a courat se ulicemi, pro mě není nepřijatelný. Vodil bych ty rychlíky k pokutě ještě do nemocnic, podívat se na zraněné po střetech s piráty silnic.
A ještě jedna věc mně připadá podivná – jak je možné, že se lidé vzájemně varují před měřením rychlosti prostřednictvím rozhlasového vysílání. Co zavést i rubriku, kde by pachatel loupeže slyšel informaci o pohybu pronásledovatelů? Máme nějak obráceně nastavené hodnoty a pomalu ty křivé považujeme za správné. Asi bude někde chyba. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio