Petr Voldán: Šálivost předsevzetí

Kdo by nechtěl, aby rok, do kterého jsme vstoupili, byl přinejmenším dobrý, když ne ještě lepší. Co nám k tomu ale pomůže, to je otázka. Tradiční, ale nikoli jednoduchá. Podobně tradiční jsou i novoroční předsevzetí, která ale autor první glosy tohoto roku Petr Voldán označuje za šálivá:

Tak a od dneška jenom jím a - s prominutím nežeru, jako dosud, budu cvičit, méně pít, přestanu kouřit, udělám si víc času na rodinu... Opravdu to není těžké seřadit na sebou další a další bohulibé aktivity, skrz které se chceme stát lepšími. Začíná přece nový rok a to je ta nejlepší příležitost něco se sebou udělat.

No a v tom je ten první háček - něco se sebou totiž vlastně můžeme udělat kdykoli
Proč se nepřestat přecpávat kupříkladu 26.dubna? Co brání tomu odložit krabičku cigaret 2.března? Protáhnout ztuhlou kostru lze stejně tak jako 2.ledna klidně 15.září. Jenomže my k tomu, abychom měli podporu pocitu zvaného motivace ausgerechnet potřebujeme začátek roku. K němu přece předsevzetí patří - myslí si to alespoň letos stále ještě třetina z vás. Klidně a odvážně volím oslovení vás posluchačů a sám se z této množiny dobrovolně vyčleňuji. Ne, že bych neměl také na čem zapracovat, ale zkušenost mne poučila. A také potvrdila závěry nejen průzkumů. I konstatování hlav moudrých - také třeba spisovatel Remarque shledal, že "člověk je velký ve svých předsevzetích, ale slabý v jejich uskutečňování".

Šťastný nový rok 2017

Ruku na srdce aneb nalijme si čistého vína - kdy nejčastěji k sobě přistupujeme tvrději, než obvykle, pokud jde o naše poklesky? No přece, když máme špatné svědomí. Ovšem vykoupit se předsevzetím bývá zhusta hodně krátkodobá aktivita. Opět potvrzeno statistikami i osobní zkušeností.

Navrhuji tedy zvolit jinou taktiku - na tu pravou chvíli udělat se sebou něco k lepšímu si klidně počkejte. Zítra i za měsíc je taky den. Novoroční předsevzetí jsou jednak moc tradiční a pak tuze šálivá. Vezměte to letos se změnami od podlahy kdykoli, ať můžete na konci roku nad sebou zvednout palec nahoru. I když - to je také jakési předsevzetí a tak už raději úspěšné pondělí, celý týden a vlastně i celý rok 2017

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.