Petr Voldán: Slezte už Donalde

Spojené státy mají nového prezidenta. Což je sice událost celosvětového významu, ale autor dnešní pravidelné glosy Petr Voldáne ptá, jestli už to kolem Donalda Trumpa nepřeháníme. Jak tedy myslí modifikovanou část filmové hlášky – „Slezte už Donalde“ si teď poslechněte:

Donald se už delší dobu usídlil v našich médiích na prvních příčkách zájmu. Trump myslím, nikoli kačer nebo snad postava s filmu Jáchyme hoď ho do stroje. Ostatně tam seděl Donald na lustru, odkud měl slézt, a ne v prezidentském křesle Bílého domu ve Washingtonu.

Donalda Trumpa by ovšem na postu prezidenta také leckdo nejraději neviděl. Chápu, že není favoritem nejednoho z našich politiků, novinářů i občanů – ale to je tak asi všechno.

Vybrali si ho Američané a je to jejich volba, byť se to může zdát podle zpravodajství o odporu, který má proti němu bujet v samotných Spojených státech, jaksi divné. Jenže ti, kdo volají – obrazně řečeno – po tom, aby Donald slezl z křesla prezidenta, asi pozapomenuli dát hlas někomu jinému nebo nebyli dost přesvědčiví, aby ovlivnili dostatek odpůrců současného prezidenta ke zvolení protikandidátky. Mimochodem i my máme na volených postech takové lidi, které jsme zvolili…

Donald Trump

Poněkud mě ale překvapuje vehemence, s jakou se u nás teď neřeší snad nic jiného než post amerického prezidenta. Nejsem Neználek – ano, Spojené státy jsou klíčový hráč světové politiky, včetně svého prezidenta, co se bude dít v USA nepochybně ovlivní nejen život Američanů, ale i Evropské unie a dalších částí světa, ano, také k nám to echo počínání prezidenta ve Washingtonu doléhá – byť soudím méně, než je ta masivnost současného halasu kolem Donalda Trumpa.

Osobně ale nepotřebuju vědět, kolik americký prezident váží nebo jestli vyměnil závěsy v oválné pracovně. Sídlo si ostatně trochu upravují k obrazu svému všichni prezidenti, naše nevyjímaje. A řekl bych, že máme dost závažných témat z naší každodenní reality, které by bylo pro veřejnost zajímavé - možná v některých ohledech i důležitější - podrobněji pitvat, než se děje. Proto - s nadsázkou pochopitelně - říkám, slezte už Donalde – z prvních příček v médiích. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.