Petr Voldán: Sněhem zaváté

Sněhem zavátých míst bylo a asi stále je v regionu za poslední dny mnoho. A neméně je kolem toho problémů i diskusí. Dnes také téma ranní glosy Petra Voldána:

Oči sněhem zaváté z legendární tvůrčí dílny Suchý - Šlitr v Gottově podání, to je jiná káva, než bílou záplavou paralyzované silnice. V regionu stála nejen osobní a nákladní auta, poměrně těžce s bílým živlem zápasili i silničáři se speciální technikou, ze závějí tahali uvězněné vozy hasiči.

Cituplný hit vyvolává emoce, stejně jako dramatické situace na zimních silnicích, ovšem emoce silně odlišné. A se zavátými silnicemi došlo i na tzv. zásněžky. Pokud bystříte pozornost, o co jde, mluvím o protisněhových zábranách, sněholamech nebo jak ještě se tomu vlastně říká. Dost lidí totiž připomíná praxi předků, kteří pomocí těchto dřevěných zástěn celkem úspěšně bránili silnice proti závějím. A diví se, proč je jich dnes tak málo.

Silničáři se k zábranám vyjadřují odmítavě se spoustou argumentů. Zloději je kradou na topení, kovové do sběru, vítr se prý všelijak točí, majitelé pozemků je odmítají povolit. Výmluv je víc, třeba - na pár zimních dnů to nestojí za to. Říkám výmluv a opakuji tak reakce lidí. Někteří sarkasticky tvrdí, že být na zásněžky dotace, byly by snad všude. Přidám další otazníky - ušetřilo se přece nejen letos do Vánoc za posyp, existují plastové zábrany, do kamen se nehodící, někteří majitelé luk a polí tvrdí, že se zábranami proti sněhu nemají problém, kdyby se jich někdo vůbec zeptal.

Sníh ilustrační foto

Jenomže odpovědní se asi rozhodli naučit nás ten každoroční stres si užívat jako nedílnou součást - byť krátkých a na sníh sporadicky bohatých zim. Jistě, zásněžky něco stojí, dají práci, zdůvodňování a výmluvy jsou ale lacinější. A lidi - ať si počkají nebo nejezdí, když do chumelení fouká vítr.

Soudím ale, že není až takový luxus mít na některých silnicích, neřkuli mezinárodních, víc zábran proti závějím - za všechny ty peníze, které stát z motoristů má, od stále vybíraného příplatku za naftu od dob krize, přes rostoucí ceny aut, pojištění a daní. A teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio