Petr Voldán: Táta netušil, že je upcyklátor

Žádná objevená Amerika, jen snaha o zajímavé nebo zvláštní pojmenování toho, co tu už často dávno bylo. To je téma páteční pravidelné glosy Petra Voldána, kterou autor pojmenoval trošku záhadně, ale hned se dovíte, že o žádné záhady nejde - tak tedy Petr Voldán a glosa “Táta netušil, že je upcyklátor”:

Nejen můj táta, ale rodiče mnohých z vás vážně nemohli tušit, jací jsou vlastně inovátoři a progresivní šikulové. Ale táta skutečně nemohl vědět, že byl aktivním upcyklátorem. Netušíte o čem mluvím? Ani já netušil, dokud jsem se neponořil do - podle autorů asi s dobou jdoucího, ne-li ji předhánějícího - článku o revolučnosti upcyklace.

Tak rychle vysvětlím - abychom neusnuli v historických pavučinách a neobrostli mechem současné průměrnosti. Asi netřeba vysvětlovat, co je recyklace - toto slovo už zdomácnělo a proto také třídíme odpady, abychom je vrátili jako surovinu k dalšímu použití. Ze skla máme žádané střepy pro skláře, pneumatiky jako drť do silnic atd. Prý ale je tu nový trend a zdomácněl i výraz upcyklace.

nářadí

Nevím, v žádné z domácností mých známých a přátel - a nemám jich málo - jsem takovou “zdomácnělinu” neslyšel. Ale jak jsem pochopil, nemohu říci, že neviděl. Upcyklace totiž prý dává odpadovému materiálu novou, často dokonce vyšší hodnotu, než měla věc původní. Zjistil jsem tak, že občas s pohrdáním a úšklebky častované kutilství táty a všech jemu podobných nebylo využíváním nepotřebného motoru od ždímačky k výrobě sekačky na trávu, že i ušití futrálu na šroubováky ze zbytku koženky nebo chemlon proměněný v potah židle nebo gobelín byly pokrokovou definicí dneška upcyklací jako hrom. Byť, po pravdě často, bych si netroufal tvrdit, že docházelo ke vdechnutí dokonce vyšší hodnoty, natož umělecké.

Ale tátovi i dalším členům ohromné kutilské rodiny jsem se v duchu omluvil po spatření příkladu cool - tedy skvělé po našem - upcyklace. Cyklohlavy ze zbytku podlahového dřeva. Představte si na podkladovém dřevěném štítu připevněná, místo trofeje paroháče, řidítka od kola. Tak to jsem z toho jelen. A táta vážně nemohl tušit, že je upcyklátor. Čemuž jsem docela rád. A teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio