Petr Voldán: Trocha květinové magie nezabije

Stačí říci, že dnes má svátek Barbora a víc není skoro co dodat. Ale protože nás čeká pravidelná pondělní glosa Petra Voldána.

Vstoupili jsme do jednoho ze svátečních adventních dnů. Těch, které prý provází magická moc. Přitom protagonistka tohoto svátku není zdaleka tak populární, jak blížící se Mikuláš.

Tradice, spojené s Barborou, jsme si povětšině zjednodušili na zvyk opatřit si dnes několik větviček z třešňového stromu, případně jiného ovocného nebo i keře zlatého deště. A pak trpělivě čekáme, jestli po dvaceti dnech - na Štědrý den - vyraší květy. V zimních dnech vítané oživení a připomínka, že nakonec přijde jaro. 

S blízkostí svátků před koncem roku jsme tak nějak přístupnější mystice, což poetice čarovné moci květů “barborek” jen nahrává. Předpovídání šance na vdavky v příštím roce s pomocí rozkvetlých větviček je určitě příjemnější a malebnější, než drsně komerční magie placených telefonických linek s předraženým šarlatánským tlacháním o budoucnosti, která prý nešťastníky, chycené v sítích kejklířů s lidskými slabostmi, určitě čeká. 

Třešeň větev květy barborka

Chození „barborkou“ den před svátkem Barbory, tedy včera, 3.prosince, jako tradice sice přežívá jen málo kde, ale nevytratilo se úplně. Bíle oděné ženy se zahalenou tváři, se zvonečkem nebo metličkou - či obojím - kdysi nosívaly i ovoce nebo ořechy pro hodné děti.

Dnes už si je asi ani neumíme představit - narozdíl od Mikuláše a čerta, kteří Barbory upozadili. Škoda, podle mne je dobré se tradic držet. Mimochodem na svatou Barboru, známou jako patronku horníků, toho časem naložili mnohem víc. Má údajně patronát i nad dělostřelci, pyrotechniky, dokonce i architekty a příslušníky dalších povolání a řemesel. Včetně tunelářů - pochopitelně těch co razí v podzemí, nikoli specifické české odnože hrabošů nepoctivých peněz do vlastních kapes. Mimochodem sošky nebo obrázky s Barborou zdobí i nejednu současnou ražbu tunelů. 

Když to všechno sečtu, přijde mi trochu nespravedlivý náš přehlíživý vztah ke svátku Barbor a Barborek. Tak alespoň nezapomeňte dnes na ty třešňové větvičky, ať se můžete těšit na bělostné květy o Štědrém dnu. Trocha té poetické květinové magie určitě nezabije - a já už přeji klidné pondělí i celý týden.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.