Petr Voldán: Uklizeno - na jak dlouho

Víkend byl opět - dá se říci už tradičně - také časem úklidu přírody. Tisíce lidí spojily pobyt venku se sběrem odpadků kolem cest, v lesích i podél a ve vodních tocích. Tuny harampádí skončily v pytlích a kontejnerech. Autor dnešní pravidelné pondělní glosy Petr Voldán ale zachovává jen střízlivý optimismus, což ostatně napovídá i titulek glosy - "Uklizeno - na jak dlouho?"

Bez debat velký dík patří všem dobrovolníkům, kteří o víkendu věnovali svůj volný čas nejen sobě, ale i ostatním v zájmu čisté přírody. Troufnu si ale tvrdit, že hulváti, kteří sypou odpadky do lesů, vyhazují pytle s harampádím hned vedle cest do příkopů - protože se často neobtěžují ani vystoupit z auta, ani ti kteří jen stáhnou okénko aby mrštili plastovou láhev ven - tedy že zrovna tihle výtečníci si asi volno nějakým úklidem nekazili. Na to mají slušně vychované spoluobčany.

Kdežto nevychovancům je naprosto lhostejné, že třeba s vajglem od cigarety s filtrem se příroda pere 15 let, než ho dokáže rozložit. Že i kus obyčejného papíru hyzdí přírodu čtyři měsíce, kdežto igelitka už žije svůj život někde pohozená celých pětadvacet let a taková petláhev neuvěřitelnou stovku roků. Kdo by se pak divil, že v roce 2050 - což není tak daleko - jen 33 let - prý může být v oceánech víc tun plastů než ryb.

Nejvíce si úklid užívaly děti

Obávám se, že tomu tak klidně bude, protože jsme docela nepoučitelní

Kdybychom si přece tohle všechno brali trochu k srdci, tak by toho nebylo jen u nás každoročně k uklízení tolik. Bohužel už ode dneška ale budou neurvalci a hlupáci "pracovat" na tom, aby bylo za rok zase co sbírat do pytlů a kontejnerů. Jejich bezohlednost nezná mezí a navíc je takřka beztrestná, schovaná v anonymitě zákoutí nebo tmy večera.

Proto ta otázka v titulku - Česko sice hlásí po víkendu na spoustě míst pěkně uklizeno - ale na jak dlouho? Napadlo mě nedávno, když jsem míjel v porostu vysypaný bordel - jinak nazvat neumím - jestli by se někdy radnicím nevyplatilo investovat třeba do tzv. fotopastí. Normálně s nimi většinou sledujeme zvířata - což by vlastně cíl plnilo, když se někteří lidé tak chovají. Druhá věc ale je, jestli by šly případy vandalismu dotáhnout do - pro viníky citelného - konce, když se neřádi většinou ze všeho dovedou vyvléknout. A tak už raději klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.