Petr Voldán: Umělý vánoční strašák

Vánoční strašák - co si tak asi představíte pod tímto titulkem? Že by to byla třeba obava z nedostatku času na pečení cukroví, potíž s výběrem dárků, napnutý rodinný rozpočet? Nic z toho, autor dnešní ranní glosy Petr Voldán kroutí hlavou nad strašením před nedostatkem potravin. Máme prý si udělat zásoby. Divíte se také? Tak poslouchejte:

Dobře se předzásobte na sváteční dny. Jinak asi budete letos - podle některých - dost strádat. A tak jsem si četl ty nepochopitelné titulky a závěry rádoby novinářů a měl dojem, že se svět dočista zbláznil. A nebo, že už tu je Silvestr či dokonce apríl a vánoční svátky jsme přeskočili. Nebo že by spíš někomu přeskočilo?

Považte jen to drama, co se blíží - dva a půl dne, ano, celé dva dny a půl budou letos poprvé kolem Štědrého dne zavřené velké obchody. Z čehož pro vyvolavatele umělých problémů a hysterie plyne jediné - vyrazit včas do obchodů a nakupovat o závod - ale co? Trvanlivé pečivo, kila mouky, rýže, sušené mléko, vepřové půlky do mrazáků, balíky balené vody? Co vlastně potřebujeme pro možnost naděje, jak přežít tu šílenou dobu dvou a půl dne?

zákusky

No hrůza nad takovými články na člověka padá
Před Vánocemi obecně obchody praskají ve švech a ty s potravinami zvlášť. Asi je pro někoho těžké logicky odvodit, že se o štědrovečerní večeři prakticky jen stěží dá zkonzumovat všechno, co si připravujeme. Přitom víme asi snad všichni z praxe, že bramborový salát je druhý den ještě lepší, že řízky, vánočky, štoly, cukroví hospodyně rozhodně nechystají v odměřeném množství a vždycky zbude jak na domácí, tak pro návštěvy.

A jestli snad někomu bude chybět procházka nákupním centrem, má jako alternativu - i když chápu pro někoho z různých pohnutek náročnou - v podobě lesa, přírody nebo svátečně nazdobeného města, návštěvy příbuzných. Jo a kdyby snad někdo zapomněl na rohlík, hořčici nebo mléko do kafe - potraviny menších rozměrů budou otevírat jak budou chtít.

Vánoční strašák je tak podle mého hloupou snahou zaujmout a naštvat lidi - rozhodně nám hlad nehrozí, i když se na nedomyšlenou výzvu přezásobit se klidně vykašleme... A tak už příjemný pátek i celý poslední adventní víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio