Petr Voldán: Útok na manžela

Pokud bychom se u tématu dnešní glosy Petra Voldána řídili jen titulkem, bylo by to poněkud zavádějící. "Útok na manžela" asi nejspíš vyvolá asociaci rodinné nepohody. Jak ale uslyšíte, Petr Voldán bude kupodivu glosovat atmosféru kolem řemeslníků:

Hned na začátku musím upřesnit, že jde o manžela tak zvaného hodinového. Což v žádném případě nemá stáčet vaše myšlenky k čemusi, jako je hodinový hotel. To označení se už vžilo pro šikovné muže, kteří dokáží spojit ochotu pracovat, když to druhý potřebuje, se zručností a možná i zkušenosti s různými profesemi nebo kutilstvím. Jsou totiž momenty, kdy si potřebujete poradit s drobným problémem a ta šikovná ruka není po ruce. Ať už jde o ženy bez manžela, přítele a nebo o rodinu, kde je muž nepraktický vědátor, který připálí i čaj a pouhé kladívko je nástroj ohrožující zdraví jeho i okolí.
Čas pro hodinového manžela, který přijde i v deset večer, aby si poradil s tekoucím přívodem pračky, který smontuje skříň, prodávanou v krabici, vymaluje chodbu, pověsí na hmoždinky tři poličky a podobně. A jsme u toho útoku - přichází proti hodinovým manželům ze strany řemeslníků a drobných podnikatelů. Prý jim tihle šikulové berou kšefty, kazí pověst nekvalitní prací a dokonce ohrožují zdraví a životy zákazníků. Čemuž je třeba udělat přítrž. Mimochodem, nevíte jak naopak udělat přítrž tomu, že podle inspekce roste počet stížností na práci řemeslníků? A zkusili si bojovníci proti hodinovým manželům objednat truhláře na smontování skříňky nebo zedníka na připevnění pár poliček, malíře na vybílení mini chodbičky? Takové prkotiny neberou. Myslím, že většina lidí dovede zvážit, jestli si objednají hodinového manžela za rozumnou cenu a nebo "rejžu" s taxou 500 na hodinu.
Několik solidních a šikovných řemeslníků mi na dotaz, jestli je hodinoví manželé ohrožují, odpovědělo - nesmysl. Mám práce, že nevím co dřív. Tak hlavně, že se problémem, možná spíš pseudo problémem, budou zabývat naše instituce a třeba hodinového manžela nakonec pohřbí v záplavě předpisů. Pak už jen zakázat kutilství a taky zručným skutečným manželům jejich aktivity, to je vlastně taky konkurence řemeslníkům. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.