Petr Voldán: Vadí nevadí

Vadí nevadí může být nevinná dětská hra. A nebo také drsná zábava. V politice je to hra s voliči. Hrajeme vlastně všichni, ať chceme nebo ne. Soudí autor dnešní glosy Petr Voldán, vlastně s už vyřčeným titulkem

I v dětské variantě je to o nepříjemnostech a volbě, co jsme ochotni podstoupit. Jenomže třeba překousnout - přes odpor - žížalu je přece jen něco jiného, než překousnout přešlap politika. Čeština je krásně kreativní, není překousnutí jako překousnutí. A v politice hrajeme to “vadí - nevadí” vlastně pořád.

Čtěte také

Když nám někdo vadí, pravděpodobně mu nedáme hlas ve volbách. Ale hraje i druhá strana. Vadí politikům, když balancují na hraně pravidel, zákona nebo jen v uvozovkách morálky? A ohlížejí se, co si myslíme jako voliči - jestli to vadí nebo nevadí nám?

Ale konkrétně - zprávu z Bruselu, týkající se našeho premiéra zveřejnit nebo ne? Pražská radnice nedělá už jen pražskou politiku a tak chtěla citlivý dokument zveřejnit. Ale zalekla se, že by to mohlo Bruselu vadit a tak si počká na jeho stanovisko, aby postupovala - řekněme podle pravidel.

Andrej Babiš

Je u nás bohužel tradicí, že pravidla sice jsou, ale gumovější než guma a tak různě a vždy v zájmu toho, kdo je vykládá, prezentovaná kupodivu pokaždé správně. Byť rozdílně. Což zákonodárcům zjevně nevadí.

Čtěte také

Takže Praha zatím nezveřejní, kdežto některá média mají a citují. Tedy postupně zveřejňují. Vadí - nevadí? Vadí nebo nevadí, že se neříká všechno nebo jen co se hodí? Mimochodem, zastavení dotací sice hrozí, ale ne všem a Brusel už nám zastavil dotace za vlády premiéra Nečase z dnes opoziční strany v řádu miliard. A tehdy všem.

Aby nedošlo k omylu - to, že máme premiéra s aférami a stíhaného pochopitelně hodně vadí. Ale ukazuje se, že to s právním státem není tak zlé a kvůli chybám se vrací do hry zastavená kauza Čapí hnízdo. Jde o premiéra, ale statní zástupce se nezalekl.

Vadí takové okolnosti kolem postu premiéra nebo i nevadí?

Někde politici odstupují, jinde nevadí. Izraelskému podobná situace nevadí a zůstává. Jeho voličům také ne a periodicky ho do funkce volí. U nás situace pochopitelně vadí opozici a nevadí příznivcům. Preference nepadají a potvrzují, že máme co jsme si zvolili a že opozice si před volbami nadrobila tak, že jejich vláda tehdy vadila.

Komu co vadí a komu ne, ukáže v té rozhodující fázi afér a počínání premiéra jak právo naše i Evropské, tak potom volby. Vadí - nevadí v praxi. A teď už klidný pátek i celý druhý adventní víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.