Petr Voldán: Vášeň politiků pro bulvár

Poté, co si oblíbil pravidelné vystupování v bulváru prezident, zahájil nedávno svůj pravidelný pořad v tomto typu médií i premiér. Jsou lidé, kterým to vadí a jsou naopak ti, kteří to považují za normální. Co si o tom myslí autor pravidelné pondělní glosy Petr Voldán, to se dovíte v příštích dvou a půl minutách:

Bulvárních médií se někteří bojí, jiní je nenávidí, pro řadu lidí jsou zdrojem takřka veškerých informací o dění kolem nás. A bezmezně bulváru věří. Každopádně je to fenomén, který tu je. Bohužel, narozdíl od většiny zemí, ve kterých už má bulvár letitou tradici, mají u nás média tohoto typu podle všeho na veřejnost větší vliv, než by asi mít měla. Včetně vlivu politického, což naznačuje i zájem je ovládat a nebo mnohá z těch ostatních bulvárnímu stylu – právě v zájmu mít větší vliv – víc a víc přibližovat.
No a jestliže u nás bulvární tištěná média i takto zaměřené televize mají největší popularitu u veřejnosti, blížíme se asi vysvětlení, proč ten zájem politiků být zrovna v bulváru. Ve světě bychom asi nenašli moc příkladů, kdy nejvyšší představitelé státu preferují bulvární média nebo v nich dokonce mají pravidelné rubriky.
A tak není divu, že když po prezidentovi zahájil pravidelné prezentace svých názorů v bulváru i předseda vlády, zastříhala část politických komentátorů, ale i občanů, ušima a znejistěla. Vynořily se otázky proč – jsou ostatní média horší, jdou nejvyšším politikům málo „ na ruku“, v čem to je? Asi něco bude na úsudku, že oběma nejvyšším představitelům jde hlavně o popularitu a v delším horizontu také asi o hlasy voličů. A až tak moc jim nezáleží na tom, jaké médium preferují. Hlavně že jsou nejprodávanější a nejsledovanější. Jsou i hlasy, tvrdící, že chtějí být blíž tzv. obyčejným lidem. Protože ale souhlasím s definicí, že bulvár se pohybuje na hranici nebo za hranicí etických pravidel a na rozdíl třeba od britského je silněji orientován na negativní emoce, pak moc pyšný na to, že máme prezidenta i premiéra pravidelně v těchto médiích a je to jejich preference, opravdu nejsem. Ani další z vysvětlení, že asi tzv. seriózní média dělají něco špatně, mi k tomu nějak nestačí. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.