Petr Voldán: Za všechny drobné

Jsou situace, kdy už nevíme kudy kam. A tak si neodpustíme i nějaký ten komentář. Občas i peprný. I když jde třeba jen o obyčejné drobné. Víc už ale v páteční glose Petr Voldán:

To nemáte menší? Vy nemáte drobné? Inu nemám, opáčí muž, který přiletěl po delší době z ciziny a na letišti si právě z bankomatu vybral české peníze. A naivně si šel koupit lístek na autobus. Za pár korun pochopitelně. Stejně jako zcela pochopitelně zase bankomaty nesypou zákazníkům drobáky, ale vyplácejí bankovky. Přitom ještě ne všechny dokáží sumu rozdělit tak, aby mezi papírovými platidly byla třeba alespoň stokoruna, jako ta nejdrobnější. To vás pak ten stupňovaný a v hlase značně arogantní dotaz, jak to, že nemáte drobné, skoro vytočí. Tím spíš, že je doplněn vás sice nezajímající, ale podle slečny důležitou informací, že to je pořád dokola.
Zajímavé je, že vás i ty před vámi asi hned napadne totéž – proč si dotyčná neopatří drobnější peníze, aby měla nazpět, když pracuje zrovna na letišti. A že to ale vůbec tzv. „nespíná“ oné pracovnici služeb pro zákazníky. Důležité je to slovo služby, protože to se u nás nějak nenosí ani v tomto, tolik důležitém a rozšířeném oboru. Služby pro veřejnost nebo zákazníky, to není od slova služka, čili děvečka pro všechno. Pochopitelně se na takovou práci nehodí každý, což je ostatně vidět, bohužel, až moc často. Ale jsou lidé, kteří vědí, co to obsluhovat obnáší a věřím, že jim zaujetí pro takovou práci i slušně vynáší. Není málo lidí, kteří dokáží ocenit, když ve službách pracují profesionálové. V řadě případů tomu pomáhá i konkurence.
Která ale zrovna na takovém místě, jako je letiště a prodej drobností, jako jsou lístky nebo noviny, zas tak velká není. Mimochodem, nevzpomínám si, že by se mi někdy stalo, abych se v cizině setkal s podobnou otázkou – to nemáte menší? Vy nemáte drobné? Tak snad i u nás pomalu vymizí i tyto dotazy a hlavně služby takříkajíc „za všechny drobné“. Ale teď už úspěšný pátek a pěkný víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.