PhDr. Zdeněk Mahler

24. srpen 2005

Místo, kde je mi dobře - to já vám hned řeknu... a pojedeme tam, no to je vynikající ! Tak začalo povídání Zdeňka Mahlera s Jarkem (jak nazýval Jaroslava Svěceného) a Janou Davidovou-Kracíkovou. To je fascinující, to je úžasné, nesmírně závažná osobnost !!! Jsou slova o místech rodného kraje, kraje, kam se každý rok nejméně jednou, a to na pouť pod rozkvetlými lipami, vrací pan PhDr. Zdeněk Mahler. Spisovatel, scénárista, velký propagátor české historie, kultury a českých osobností poutavě a emotivně vypráví o místech na Vysočině. Se zadrženým dechem slyšíme nadšení pro drsnou krajinu, ale i stýskání.

Ojedinělé je, že Zdeněk Mahler krásu každého "svého" místa vidí v lidech, kteří tam zanechali stopu své práce. A tak jsme slyšeli příběhy vzácných lidí - těch úsměvných bylo nejvíc. Pan Máhler cítí vůni kovárny, maminčinu čistou zástěru. Perleťářská ulice v Batelově - proč ho napadl tento název? Uslyšíte.

PhDr. Zdeněk Mahler
0:00
/
0:00

Seděli jsme v hospodě, kde spravovali kočár, který vezl K.H.Borovského do Brixenu, procházeli jsme kolem kostela, kam po Kostnickém koncilu odešel Husův sekretář a průvodce Petr z Mladoňovic, v tomtéž kostele zkusil kázání i K.H.B., na nedalekém vršku napsal své první verše - proč právě tam. V pořadu uslyšíte i jméno prezidenta V. Klause - vlastní Schumpetrovu cenu - Japonci v Třešti za Schumpetrem. Proč zpívají dělníci v Mrákotíně i v Carraře. Kde nalezneme Císařský rybník, studánku, kde už Žižka stál.

Gustav Mahler skladatel - tolik obdivovaný, do široké rodiny Máhlerů z Vysočiny patří, ale hlavně do srdce - i my se dozvíme proč není Rakušanem ani Němcem, proč je Čechem a stále ho obdivuje svět. Čtvrt století pracoval francouzský markýz H. d´la G. na čtyřech svazcích o životě a díle Gustava Mahlera.

Pan Zdeněk Mahler má spousty vědomostí, a přesto je velmi skromný a pokorný

Má báječný smysl pro humor, laskavý humor, rád se směje a umí i druhé rozesmát

Pan Zdeněk Mahler patří mezi fantastické společníky !

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.