Piškoty původně připomínaly suchary a používaly se jako trvanlivá potravina na dlouhé cesty

13. červen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Piškoty. Chuť dětství se nezapomíná | Foto: Pavel Novák, Český rozhlas

Piškoty původně připomínaly suchary a používaly se jako trvanlivá potravina na dlouhé cesty

„Lehké těsto z ušlehaných vajec, cukru a mouky“ nebo také „plochá tyčinka s rozšířenými konci“ – obojí je piškot. Toto slovo má původ v latině a skládá se ze dvou částí: bis, tedy dvakrát, a coctus, pečený.

Abychom však přesně vystihli přípravu této pochoutky, měli bychom říct: pečený, a pak sušený. Piškoty totiž původně připomínaly suchary a používaly se jako trvanlivá potravina na dlouhé cesty. Zprvu měly podlouhlý tvar, my ale dnes známe spíš piškoty kulaté. Na tuto inovaci přišel v 60. letech minulého století zaměstnanec závodu v Lomnici nad Popelkou, který navrhl sázet malé hromádky těsta přímo na pečicí pás.

První záznam o znalosti piškotu ve staročeské kuchyni najdeme v kuchařské knize z konce 16. století. Nabízí recept na piškot „kdúlový, hruškový, jablečný či šípkový“. Její autorkou byla Polyxena z Lobkovic, významná šlechtična, která je víc než svou kuchařkou známá tím, že klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné v Praze věnovala vzácnou sošku Pražského Jezulátka.

autor: Jitka Škápíková