Pivo bez mykotoxinů, aneb sladovny se bojí houby rodu Fusarium

17. březen 2012

Aby pivo bylo nejen chutné, zkoumá docentka Jarmila Vytřasová a ing. Marcela Pejchalová houby rodu Fusarium.

Fusaria lidově řečeno plísně se běžně vyskytují v půdě. Některé z nich produkují řadu mykotoxinů, které mohou způsobovat závažná onemocnění zvířat i lidí.

Houba rodu Fusarium se vyskytuje i v obilovinách, a tak už od rostliny může existovat řetězec kontaminované potraviny. Docentka Jarmila Vytřasová a ing. Marcela Pejchalová, nás pozvaly do laboratoře, kde krásně kvetou mikroskopicky vláknité houby rodu fusarium.

Že krásné tvary a barvy mohou skrývat jed neboli mykotoxin, jsme pozorovaly na dané části výzkumu. Naštěstí ne všechna fusaria produkují mykotoxin. Výzkum Sladovny ale bedlivě sledují výzkum této houby a především možnost intoxikace.

Pořad vznikl za podpory projektu „Podpora odborného vzdělávání a rozvoje vědeckovýzkumného týmu Centra materiálového výzkumu Pardubice“.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

autor: DAV
Spustit audio