Plánovaný plavební kanál u Přelouče by se mohl vyhnout Slavíkovým ostrovům

28. květen 2019 10:20

Modrásek bahenní nemá vyhráno. Pořád není jasné, jestli oblast Slavíkových ostrovů, kde vzádný motýl žije, protne betonové koryto plavebního kanálu. Spory o něj vedou loďaři s ekology víc než 20 let a několikrát měly dohru i u soudu. Ředitelství vodních cest (ŘVC) teď ale připouští, že plavební kanál může vést jinudy.

Podle mluvčího ŘVC Jana Bukovského pracují aktuálně s celkem 13 variantami, jak umožnit velkým lodím plavbu do Pardubic. Jde o to, jestli je možné plavební kanál vést i nadále původní trasou přes Slavíkovy ostrovy, nebo jestli ho vést korytem řeky, nebo i po levém břehu, zkrátka jinudy než přes louky modráska bahenního a dalších chráněných druhů.

Plavební kanál na Labi u Přelouče zatím nebude. Soud zrušil výjimku

02875833.jpeg

Výstavba kontroverzního plavebního kanálu přes Slavíkovy ostrovy u Přelouče je ve slepé uličce. Nejvyšší správní soud dal za pravdu ekologickým sdružením.

Plavební kanál přes Slavíkovy ostrovy je podle mluvčího Ředitelství vodních cest Bukovského pořád ve hře. Tvrdí ale, že navrhovaná varianta není tak dlouhá jako předchozí, ta měla tři kilometry na délku, a je prý i šetrnější k životnímu prostředí. K jaké verzi se loďaři nakonec přikloní, bude záležet na odborném posuzování a rozhodující  bude i řízení o vlivu na životní prostředí, tzv. EIA. Podle Bukovského by měla být hotová do dvou let.       

A na to čekají i ekologičtí aktivisté. Konkrétně Děti země požadují, aby ŘVC předložilo kvalitní dokumentaci, kde budou navrhované trasy kanálu detailně popsané a doufají, že žádná z nich nebude představovat hrozbou pro chráněné biotopy s až 70 druhy chráněných živočichů na Slavíkových ostrovech.

Děti Země navíc pochybují o ekonomickém přínosu splavnění Labe, a to od hranic republiky až po Pardubice, podle nich budou mít v budoucnu na lodní dopravu čím dál větší vliv klimatické změny, tedy sucho a nízké hladiny řek. Na druhou stranu, splavnění toku má i své zastánce, patří k nim třeba města Přelouč a Pardubice a taky pardubické hejtmanství.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související