Platan v Běstvině a líska v Ronově n. Doubravou

Vzácný platan javorolistý uvidíte hned vedle autobusové zastávky Běstvina. Stojí sice na křižovatce cest, zato ho dobře uvidíte.

BĚSTVINA – PLATAN JAVOROLISTÝ

Vzácný platan javorolistý uvidíte hned vedle autobusové zastávky Běstvina. Stojí sice na křižovatce cest, zato ho dobře uvidíte. Platan v Běstvině patří mezi nejkrásnější. Viděla ho řada umělců – malíř Jindřich Průcha, hudebníci Ševčík, Kubelík, Friml, Ema Destinová, a dokonce i T.G.Masaryk. Platan stojí nedaleko vchodu do půvabného zámečku (pozor není přístupný, slouží dětem). Naproti platanu přes silnici uvidíte starší stavbu kapličky Jana Nepomuckého. Má půdorys šesticípé hvězdy, ale hvězdy jsou i okénka. Prý autor okopíroval slavného architekta baroka Jana Blažeje Santini Aichla.

Pojedete-li do Běstviny, zbývá už kousek k přehradě Pařížov. Krajina mezi Běstvinou a Pařížovem vybízí k toulání.

Bajku Platan a poutníci si poslechneme v podání Petra Dohnala.

RONOV NAD DOUBRAVOU – LÍSKA TURECKÁ

Jaký je rozdíl mezi lískou tureckou a obecnou? Oříšky. V Ronově si na oříškách pochutnávali přes sto let. U lísky je to úctyhodný věk! Je zajímavé, že park u náměstí nechala zbudovat Občanská záložna. A tak je jistě ochutnávali malíř Chittussi či sochař Bílek nebo skladatel a písničkář Hašler. Stáli jsme přímo v koruně stromu – keře. Svalnaté větve jsou obdivuhodné, ale s napětím čekáme na teplé jaro, jestli ještě některá obroste.

Ing. Pavel Kyzlík napsal pověst Jak líska turecká se do Čech dostala. Poslechneme si ji v podání Petra Dohnala.


Pořad ČRo Pardubice podporuje Pardubický kraj pod záštitou náměstka ing. Romana Línka

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.