Pluh na baterky. Ve Svitavách odhrnují sníh elektromobilem

2. únor 2021 11:53

Do zimní údržby chodníků a veřejných prostranství ve Svitavách zapojily tamní technické služby i elektromobil. Vloni koupily dva stroje na elektrický pohon, ale jen u jednoho je možné nastavit odpovídající techniku na zimní údržbu. I když je letos jen mírná zima, elektromobil se už osvědčil.

„Jedno z vozidel s elektropohonem, které jsme v loňském roce pořídili, bylo vybaveno radlicí a sypačem, abychom ho mohli používat při zimní údržbě. Tu nám sice zhotovuje subdodavatel, ale přece jenom jsou části města, kde sami si provádíme zimní údržbu a využíváme toto vozidlo,“ vysvětluje jednatel městské společnosti SPORTES Bronislav Olšán

Ve Svitavách používají k zimní údržbě elektromobil

Zatím se vozidlo osvědčilo a pracovníci, kteří zajišťují zimní údržbu, ho nemusí ani často nabíjet. „Když není vozidlo v provozu, tak je připojeno na síť na nabíječce a zatím musím říct, že jsme neshledali problém s kapacitou baterií nebo že bychom dojížděli do dna,“ říká Olšán. 

Elektromobil si při úklidu sněhu v ničem nezadá s ostatními stroji, které jezdí na naftu nebo benzin. „Kvalita je de facto jako u současné techniky. Do současné doby nás stála zimní údržba za měsíce prosinec a leden dva miliony. Loňská sezóna vyšla na 1,7 milionu korun, částku jsme letos překonali, jedná se o vyšší nároky, co se týče financí,“ uzavírá Olšán.

Pracovníci SPORTESU udržují v zimě zhruba 40 kilometrů chodníků a 50 kilometrů městských silnic.

Spustit audio

Související