Počítače a chytré telefony nám ničí oči. Braňte je tréninkem

16. červenec 2015

Osmdesát procent informací přijímáme zrakem. Ten ale posledních patnáct let silně přetěžujeme. Před sto lety jsme se dívali převážně do dálky. Dnes visíme na blízko na monitorech počítačů a displejích telefonů. Naše oči jsou unavené a přestávají sloužit.

„Mám unavené oči. Večer si nedokážu nic přečíst. Při práci s počítačem mi slzí oči. Těžko zaostřuji," to jsou stížnosti, které často slýchává ve své ordinaci Vladimír Korda, host rozhlasové Radioporadny.

„Před sto lety jsme hleděli hlavně do dálky. Maximálně jsme dvě tři hodiny četli a potom zase byla pauza," vysvětluje Vladimír Korda.

V práci sedíme u počítačů. Doma brouzdáme na tabletu. Chytrý telefon je naší prodlouženou pravou rukou. Aniž si to uvědomujeme, vysilujeme náš zrak. Těžko to změníme. Náš svět zkrátka funguje tímto způsobem.

„Proto jsme před dvěma lety na naší oční klinice začali se zrakovým tréninkem. Učíme pacienty, jak se správně dívat a jak odpočívat," uvádí Vladimír Korda. V našem oku je sval. V momentě, kdy hledíme na vzdálenost menší než sedmdesát centimetrů, musí se stáhnout. Když je ale v této poloze déle než tři čtyři hodiny, úplně se vyčerpá.

Čtěte také

„Jdete odpoledne z práce a zdá se vám, že vidíte špatně na dálku. Váš oční sval je už tak stažený, že nefunguje a neuvolní se," říká Vladimír Korda. Svým pacientům radí, jak zrak správně trénovat. Existují na to speciální pomůcky nazvané flipper, ale není to pouze o nich.

„Učíme jak změnit vzdálenost koukání pomocí různých bodů. Je potřeba při dlouhé práci s počítačem v určitých časových intervalech na dvě minuty přestat a zahýbat si správně očima," pokračuje Vladimír Korda.

Oči musí odpočívat

Kdy zajít k lékaři? Nejlépe hned při prvních příznacích problémů. Zvyšuje se tím šance, že díky zrakovému tréninku oddálíte nástup oční vady. „Když máte problémy už deset let, těžko je najednou vyřešíte. S tím se nic dělat nedá," doporučuje včasný trénink oční lékař Vladimír Korda.

Spánek

Nezapomeňte i na to, že vaše oči musí odpočívat. Stejně jako si sportovci dávají po náročném fyzickém tréninku pauzu. „Na očním pozadí se nám během spánku tvoří enzymy a v průběhu dne, když zrak namáháme, se postupně vyčerpávají," vysvětluje Vladimír Korda.

Na únavu si stěžují také řidiči z povolání. Ti sice mají po dioptrické stránce zrak v pořádku, ale nadměrné zátěži se nevyhnou. „Přes noc nespí, do očí se jim opírají světla z protijedoucích aut. Odlesky, které procházejí čelním sklem, oči také zatěžují a dráždí," vyjmenovává Vladimír Korda potíže řidičů.

Čtěte také

Choďte do přírody na procházky, pozorujte zeleň, omezte práci na počítači a vaše oči vám poděkují. Zkuste zajít za odborníky a naučte se cvičit. Vhodný je i sport.

Lepší žádné sluneční brýle než laciné

V případě, že trávíte na slunci více než dvacet minut denně, pořiďte si brýle s tmavými skly. Řiďte se ale pravidlem, že na kvalitě skutečně záleží. „Kupte si je v optice a s certifikátem. Když si koupíte laciné brýle neznámého původu, ublížíte svým očím víc, než kdybyste žádné neměli," varuje Vladimír Korda. Panenka v oku přikrytá tmavým sklem se automaticky roztáhne. Brýle bez dobrého filtru pustí do oka ještě více škodlivých paprsků. „To je potom lepší nemít vůbec žádné," dodává Korda.

autor: PRO
Spustit audio