Podkovy vyryté na vyhlídce jménem Dívčí kámen připomínají marnivost krásné Milady

18. květen 2016
Česko – země neznámá

Jednou z nejvýraznějších dominant východočeských Železných hor je zřícenina hradu Lichnice. Ke kdysi významnému hradu se váže tragická pověst, kterou připomínají podkovy vyražené na nedaleké vyhlídce zvané Dívčí kámen nad Lovětínskou roklí.

Na dohled od zříceniny hradu Lichnice je vyhlídka Dívčí kámen. Otisky dvou podkov připomínají pověst o krásné panně Miladě. Mnoho jejích nápadníků skončilo na dně rokle. Ten poslední s ní ale neměl slitování.

Vyhlídkové místo Dívčí kámen v Pardubickém kraji je součástí prohlídkového okruhu hradu Lichnice. Cesta k němu vede z okraje vesnice Podhradí. A přestože se to do poslední chvíle nezdá, čeká její návštěvníky úchvatná podívaná.

Dívčí kámen je vrchol obnažené skály nad Lovětínskou roklí. Proto je odtamtud nádherný výhled do čáslavské kotliny. Nejbližším lidským sídlem je Závratec a Třemošnice, nepřehlédnutelný je zámek ve Žlebech, bílá stavba s červenou střechou, a kostel sv. Františka v Golčově Jeníkově. Především je ale vidět na věž lichnického hradu.

Pověst o kruté panně Miladě

Panna Milada, která žila na hradě Lichnici, tragicky přišla o svého otce. Ve velké bouři se i se svým koněm zřítil ze skály nad Lovětínskou roklí. Milada osiřela, ale protože už byla ženou na vdávání - a navíc velmi krásnou, začali se na hrad sjíždět nápadníci.

Protější stráň kopce Krkanky s kamenným mořem

Krutá Milada z marnivosti nastolila podmínku, že si vezme jen toho muže, který se dokáže na skalní vyhlídce s koněm třikrát otočit. Z okna hradu pak pozorovala, jak na tvrdé skále koňům ujíždějí podkovy a její nápadníci padají na dno Lovětínské rokle.

Mnoho let čekala krutá panna Milada na toho, kdo její těžký úkol splní. Až se objevil rytíř, který byl údajně bratrem jednoho z nešťastných nápadníků. Přikázal kováři, aby jeho koni okoval diamantové podkovy, které neuklouznou na sebetvrdším kameni. Hravě se potom třikrát na skále otočil.

Příběh ale nekončí svatbou a šťastným společným životem až do smrti. Smrt přichází dříve. Neznámý rytíř se otočil čelem k Miladě, která mu šla z hradu v ústrety, a svým šípem jí prostřelil srdce. Tak pomstil svého bratra a zmizel neznámo kam.

Prales v Lovětínské rokli

Naproti Dívčímu kameni stojí kopec Krkanka. Z vyhlídky lze pozorovat na jeho prudkých svazích kamennou řeku. Mezi jedlovými porosty leží obnažené kameny ruly, které na strmém kopci vytvářejí obdivuhodné obrazy.

Pod vyhlídkou stárne nejmladší prales v Lovětínské rokli

Mezi Dívčím kamenem a Krkankou zeje hluboká propast, které se říká Lovětínská rokle. Jde o jeden a půl kilometru dlouhé hluboké údolí, kde mezi skalami protéká potok plný peřejí. V roce 2008 zde bylo vyhlášeno bezzásahové území a Lovětínská rokle se tak stala zatím nejmladším českým pralesem.

autor: KSA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.