Pohanku uvaříte stejně jako rýži. Použijete ji místo vloček a skvěle se hodí do palačinkového těsta

Pohanka poslouží jako alternativa k vločkám a hodí se skvěle do palačinkového těsta
Pohanka je všelék! Působí protizánětlivě, léčí krevní oběhový systém, cévní potíže a vředy. Pomáhá při mozkových příhodách, srdečních chorobách, zklidňuje nervový systém a tlumí bolesti hlavy.
Pohanka je bohatá na selen a zinek, což jsou základní stopové minerály, které tělo potřebuje pro silné kosti, zuby a nehty.
Oteklé kotníky léčí obklad z pohanky: Mouku z pohanky a teplou vodu smícháte na husté těsto, které nanesete na oteklé místo. Ponecháte tak dlouho, než se těsto začne drobit. Podle potřeby opakujte.
Pohanka je alternativou ke snídani z ovesných vloček a pohanková mouka se dobře hodí do těsta na palačinky. Když je potřete povidly a posypete bohatě mákem s cukrem, budete se olizovat až za ušima!
Při vaření pohanky postupujte stejně jako u rýže. Propláchnete ji, dáte vařit na 5 minut, poté odstavíte a necháte 15 minut dojít. Změkne a získá na objemu.
Pohanku uchovávejte v dobře uzavřených nádobách, mimo vlhkost a teplo. Pohankovou mouku nejlépe v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.