Pohlavní nemoci na vzestupu. Školy už zamlouvají přednášky v Pardubické nemocnici na podzim

14. duben 2023

Pardubická nemocnice začala pořádat pravidelné osvětové přednášky pro studenty středních škol o pohlavních nemocech. Nejen v Pardubickém kraji se totiž jejich výskyt za posledních dvacet let mnohonásobně zvýšil. Navíc nejčastěji se venerické choroby šíří právě mezi mladými lidmi. A jak zjistil reportér Josef Ženatý, o osvětové přednášky je velký zájem.

„První kurz se tady uskutečnil na Valentýna, od té doby jich proběhlo už 14. Prozatím to byly třídy z Gymnázia Dašická a sportovního gymnázia, nicméně postupně se hlásí další školy,“ říká mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Vznik osvětových přednášek iniciovali samotní zdravotníci z kožního oddělení Pardubické nemocnice. Důvod je jednoduchý – počty nakažených pohlavními chorobami se neustále zvyšují. „Ty počty jdou velmi rychle nahoru. Meziročně odhadujeme nárůst o 100 procent a z období za posledních 20 let to je přes 300 procent,“ varuje primář pardubického kožního oddělení David Stuchlík. Nárůst počtu pohlavních chorob ale není záležitostí jen Pardubického kraje. Podle zdravotníků jde o celorepublikový trend.

Kondom není přežitek

„Mluvíme o tom, jak se chránit proti otěhotnění, ale nemluvíme o tom, jak se chránit proti pohlavním nemocen, že je nutné používat kondom, a mladí lidé, kteří k nám chodí, ho často nepoužívají,“ říká lékařka Zdenka Durďáková. Studenti mohou při přednáškách zdravotníkům anonymně pokládat otázky. Ti je pak vždy všechny zodpoví.

„Přednášející personál si dělá statistiky a průběžně zjišťuje, jaké jsou domnělé znalosti a jaká je realita. Na začátku studenti zpravidla tvrdí, že mají informací dostatek, ale po přednášce zjišťují, že více než polovina žádné informace nemá,“ dodává mluvčí Kateřina Semrádová.

Pohlavní nemoci jako kapavka, syfilis nebo chlamydie rozhodně nejsou věcí minulosti a také neplatí, že by se vyskytovaly jen u lidí na okraji společnosti, upozorňuje lékařka Zdenka Durďáková. „Dříve se tyto nemoci vyskytovali spíše u lidí středního věku, dnes není výjimka, že pohlavní nemocí onemocní lidé mezi 15. a 30. rokem a často i opakovaně během jednoho roku nebo půlroku. Opravdu se jedná o problém, který je potřeba řešit.“

Zájem o přednášky je takový, že se už teď začínají zdravotníkům zaplňovat i podzimní termíny.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související