Pohlavních chorob je v Pardubickém kraji třikrát víc než před 20 lety

1. únor 2023 08:10

V Pardubickém kraji se za posledních 20 let výrazně zvýšil výskyt pohlavních chorob. Uvádějí to lékaři z kožního oddělení Pardubické nemocnice. Přibylo hlavně případů syfilis, kapavky nebo chlamydií.

Nárůst je skutečně velký. Například u syfilis je nárůst víc než 320 %, u kapavky je to dokonce přes 360 %. Konkrétní čísla přibližuje primář pardubického kožního oddělení David Stuchlík. „V Pardubickém kraji jsme obvykle hlásili jednotky případů, řekněme 10-20. Nyní se pohybujeme v řádech vyšších desítek, například 79, 98 případů, to jsou poměrně razantní počty za ty čtyři okresy.“

Syfilis, kapavka, chlamydie

Nejčastěji se tyto problémy týkají mužů ve věku 15-30 let, ale samozřejmě se to nevyhýbá ani ženám. Kromě syfilis a kapavky je nejrozšířenější právě onemocnění chlamydiemi. Důležité ale je, že se to netýká jen Pardubického kraje, je to trend celorepublikový. Tyto nemoci se dají léčit antibiotiky, ale je potřeba to řešit zavčas. Pokud jsou léčené špatně nebo vůbec, může to mít vážné následky.

Podle lékařů z pardubického kožního oddělení je důvodem nedostatečná osvěta - ať už na školách nebo i v rodinách. Mladí lidé prý často mívají pocit, že se tyto nemoci už nevyskytují a jsou spíš záležitostí minulého století nebo že se týkají jen lidí na okraji společnosti.

Ani jedno podle lékařky Zdenky Durďákové není pravda. „Není to trendy téma, trendy jsou dneska úplně jiné věci. Všichni si fotíme jídlo na sociální sítě, fotíme si, kam jsme šli s kamarády, kde jsme byli na výletě. Nikdo z nás si nevyfotí, že používá antibiotika, protože jsem se nakazil chlamydiemi, kapavkou nebo syfilisem.“

I když podle Durďákové česká společnost už přijala sexualitu jako takovou a otevřeně se o ní mluví, málo se podle ní zmiňují právě rizika, která jsou se sexem spojená. A zatímco případů HIV v Pardubickém kraji nijak dramaticky nepřibývá - tak ostatních pohlavních chorob ano.

Teorie i praxe pro školáky

Podle lékařů jde o zásadní věc a proto Pardubická nemocnice připravuje přednášky a osvětové akce. Zatím se budou týkat studentů středních škol, nastínila vrchní sestra Petra Teplá: „Bude to rozdělené na teoretickou část a praktickou část. V teorii rozebere paní doktorka právě pohlavní choroby. V praktické části budou i pomůcky, které se dnes používají: kondomy, Venušiny kuličky, vibrátory, aby se seznámili s tím, jak ten sex vůbec probíhá.“

Nejdříve budou studenti středních škol chodit na tyto akce do posluchárny pardubické nemocnice, pokud bude zájem, tak jsou zdravotníci připraveni osvětové akce udělat i pro nejvyšší ročníky základních škol a nemělo by se to vztahovat jen na Pardubice, ale časem nejspíš na celý kraj.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související