Policie obvinila dva manažery firmy Explosia

26. duben 2018 07:20

Policie stíhá dva klíčové manažery pardubického výrobce výbušnin Explosia policie kvůli podezření z nezákonného vývozu technologie do Azerbajdžánu. Obvinění čelí celkem šest lidí. O případu informoval web Ekonomický deník.

Linku na výrobu bezdýmého prachu vyvezla zhruba před šesti lety zbrojařská firma CZ Hermex do kavkazské republiky jako civilní artikl. Případ se úzce týká pardubického státního podniku Explosia. Obviněn byl její ředitel, šéf Výzkumného ústavu průmyslové chemie, a další čtyři lidé, napsal Ekonomický deník. Případ se vyšetřuje několik let.

Technologii, na níž lze podle zdrojů Ekonomického deníku vyrábět vojenský materiál, například pohon do raket, CZ Hermex deklarovala jako civilní artikl.

Pardubická Explosia vyvinula antivýbušninu pro boj s terorismem

Dezintegrátor zneškodní výbušninu v kufříku dříve, než stačí vybuchnout

Pardubická společnost Explosia vyvinula novou výbušninu pro boj proti terorismu. Nálož s názvem Dezintegrátor je určená pro bezpečné otevírání podezřelých zavazadel, ať už to jsou kufry, batohy nebo třeba barely. Firma s tímto výrobkem uspěla i na zbrojním veletrhu IDET v Brně.

Ázerbajdžán je přitom z hlediska exportu technologií obdobného charakteru spornou destinací. Na zemi platilo dlouhou dobu embargo na vývoz zbraní kvůli konfliktu v Náhorním Karabachu. Případ vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu, informaci, že jsou stíháni dva manažeři státní společnosti a čtyři další lidé, potvrdilo Ekonomickému deníku Městské státní zastupitelství v Praze.

zdroj: ČTK
Spustit audio