Policisté pod Králickým Sněžníkem trénovali záchranu osob z těžko přístupného terénu

25. leden 2018 08:25

Zranit se nebo se ztratit na horách může mít fatální následky. I proto policisté, hasiči a záchranáři z Pardubického kraje na Dolní Moravě cvičili záchranu osob v obtížném a těžko přístupném terénu. Při několikahodinové akci se museli příslušníci záchranných složek brodit sněhem v mlze a silném větru.

Před začátkem pátrací akce se čtveřice figurantů odešla schovat na vzdálené místo a tam se zakopat do sněhu. Poté bylo na tísňovou linku nahlášeno zavalení osob lavinou a záchranné týmy vyjely do pátrací akce.

Na pásové čtyřkolce policisté vyrazili k vrcholku Králického Sněžníku. Touto cestou jedou i další skupiny účastníků cvičení. Občas se stane, že při cestě na vrchol vyzvedávají policisté své kolegy, kteří se zranili, nebo jsou vyčerpaní.

Na vrcholku více než 1400 metrů vysoké hory mrzne, je hustá mlha a silně fouká. Pro cvičení je to ale ideální počasí, říká Aleš Malý z Krajské záchranné služby. „Pro nás je to velmi důležité z toho pohledu, že musíme vědět, do čeho jdeme. Ty podmínky dneska jsou pro nácvik ideální v tom, že není vidět na krok, je velmi snížená viditelnost a ti lidé se musí hledat a ve spolupráci s Policií České republiky provádíme zajištění pacienta.“

Záchranka si rozumí s horskou. Aplikace pro přežití na horách nově spolupracují

Náčelník horské služby v Orlických horách Josef Hepnar

Chystáte se na hory? Pak nezapomeňte přibalit mobilní telefon, který by neměl chybět na jakékoli túře, nebo dni stráveném na sjezdovce. Mobilní telefon patří mezi první záchranné prostředky a v dnešní době si do něj můžeme nahrát několik užitečných aplikací.

Do terénu vyráží přibližně 200 lidí vybavených sněžnicemi a trekovými holemi. V akci jsou policisté, hasiči, záchranáři, vojáci i příslušníci Horské služby. „Cílem tohoto cvičení je prověřit připravenost všech složek v nepřístupném terénu. Jde o to, abychom si procvičili komunikaci mezi sebou, rádiové spojení a využili všechny dostupné prostředky, které máme pro službu,“ říká mluvčí Krajské policie Lenka Vilímková.

Několikahodinového cvičení se zúčastnili i horští záchranáři ze Zakarpatské Ukrajiny, kteří jsou v Pardubickém kraji touto dobou na stáži. Podobná cvičení provádí záchranné složky pravidelně.

autor: Josef Ženatý