Záchranka si rozumí s horskou. Aplikace pro přežití na horách nově spolupracují

19. prosinec 2017

Chystáte se na hory? Pak nezapomeňte přibalit mobilní telefon, který by neměl chybět na jakékoli túře, nebo dni stráveném na sjezdovce. Mobilní telefon patří mezi první záchranné prostředky a v dnešní době si do něj můžeme nahrát několik užitečných aplikací.

Jak se správně a bezpečně pohybovat na svahu? „Uvědomte si, že když jste na horní části sjezdovky, máte většinou přehled o tom, co se děje pod vámi. V opačném případě už to tak není. Lyžaři dole vůbec netuší, co se na ně a kdy přiřítí, proto mají v pravidlech o provozu vždy přednost,“ připomíná Josef Hepnar.

Na černé sjezdovce je nejméně úrazů

Desatero FIS (Mezinárodní lyžařská federace) o bezpečnosti najdete i na webu HS Orlické hory. „Lidé si mohou vybrat ze tří barev obtížnosti sjezdových tratí, modré, červené a černé. Na těch nejtěžších, tedy černých máme nejméně úrazů, protože tady jezdí ti nejzdatnější.

Důležitým momentem je, zvolit vhodnou stopu a sledovat pohyb těch ostatních. Hlavně u dětí může být nečekané, kdy vybočí z dráhy a zastaví. Předjíždět můžete z levé i pravé strany, ale hlavně velkým obloukem.

Každý lyžař nebo snowboardista je na svahu podle FIS povinen poskytnout první pomoc. Úrazy snowboardistů se od lyžařů liší. Většinou mají zlomená zápěstí , sjezdaři zase mívají distorzi kolene. „V případě nehody, třeba srážky dvou osob, máme nárok nahlédnout do osobních dokladů. Informace a údaje samozřejmě nesmíme sdělovat třetím osobám. Na vyžádání policie, která událost vyšetřuje pak ano. Naštěstí se to moc často nestává,“ usmívá se náčelník HS Orlické hory. Potkat policisty v uniformách na lyžích není v dnešní době nic neobvyklého.

Aplikace pro přežití

Do hor jedině s mobilem. „Zrovna v tomto týdnu jsme propojili aplikace Horská služba a Záchranka. Slavnostně tuto mobilní službu spustíme 20. ledna, ale už teď funguje. Jakmile pošlete SMS záchranné službě, současně ji dostanou i pracovníci horské služby. Pomoc se tak k vám dostane výrazně rychleji.

02508863.jpeg

Užitečná je i aplikace SnowSafe, která funguje po celém světě a informuje vás třeba o lavinovém nebezpečí. Zapište si a uchovejte v paměti důležitá čísla 155 a 112. Na horách se vám hodí 1210, přes které se dovoláte na nejbližší dispečink HS v oblasti, v které se právě nacházíte,“ připomíná Hepnar.

Psí záchranáři (skoro) jako z filmu

„Na pomoc můžeme přispěchat i s našimi pejsky a speciálně vycvičenými psovody. Známý obleček  se symbolem červeného kříže ale zvířatům ne vždy navlékáme. Když hledají v hustém porostu, nebo terénu, který není úplně čistý, psi by se mohli zachytit, nebo zůstat někde viset. A protože alkohol do hor nepatří, ani soudek s rumem u nich nenajdete,“ žertuje náčelník.

autor: Věra Říhová
Spustit audio