Polička – město plné památek

21. červen 2014

Zavítáme do Poličky, bývalého věnného města českých královen. A díky dosud dochovaným hradbám je Polička také jedním z takzvaných měst hradebních. Polička leží v blízkosti zemské hranice Čech a Moravy, asi 17 km západně do Svitav a dnes v ní žije asi devět tisíc obyvatel.

Město založil v roce 1265 král železný a zlatý Přemysl Otakar II. Do dnešních dnů se ve městě zachovalo mnoho cenných památek, počínaje hradbami, přes morový sloup na náměstí a souborem rondokubistických domů konče.

Snad všichni víme, že se v Poličce narodil hudební skladatel světového významu Bohuslav Martinů. Kdopak z vás ale ví, že Polička dala světu další významnou osobnost světového formátu? Ano, právě v Poličce se před 40 lety narodil dvojnásobný olympijský vítěz z roku 1996 z her v Atlantě – rychlostní kanoista Martin Doktor. Tak vidíte, že do Poličky stojí za to vyrazit.

Nejvyšší sloup v Čechách

Naše první kroky v Poličce povedou k morovému sloupu na náměstí. Je nejvyšším svého druhu v Čechách, v celé republice ho převyšuje pouze morový sloup v Olomouci. Architektonický skvost z dílny Kaňkovy postavil a sochařskou výzdobou opatřil sochař Pacák. Od morového sloupu už je to jen kousek do barokní radnice, kde si můžete prohlédnou výstavu děl ilustrátora Jiřího Trnky.

Rodná světnička Bohuslava Martinů ve věži kostela svatého Jakuba

Dvě stovky schodů do rodné světničky

Nejznámějším poličským rodákem je bezpochyby světově proslulý hudební skladatel Bohuslav Martinů. Narodil se v roce 1890 v rodině pověžného ve světničce ve věži kostela svatého Jakuba. Chcete-li ji navštívit, musíte vystoupat dvě stovky kamenných a dřevěných schodů. Světnička je vybavena původním nábytkem rozestavěným tak, jak tomu bylo v době narození malého Bohouška. Představte si, že jako malý spával slavný skladatel ve spodním šuplíku „veškostnu“ – prádelníku. Z věžního ochozu si pak užijeme malebný výhled na všechny světové strany.

Procházka po hradbách

Velkou pýchou Poličky je hradební systém, které v délce více jak kilometru obepíná původní středověkou zástavbu města. Součástí hradeb, kterým mohou v republice konkurovat snad jen hradby v Kouřimi, je devatenáct půlkruhových obranných bašt. Dnes se ale po celém obvodu hradeb neprojdete, protože před téměř sto lety měšťané zbourali čtyři brány a tím vznikly čtyři průrvy. Přesto ale mají návštěvníci k dispozici tři hradební okruhy. Střílet z nich na kolemjdoucí je ale dnes již zakázáno.

Zahradní železnička vás povozí v cukrovarských vagónech

Vláček jezdí po dvorku

Polička nabízí nejen řadu památek, ale i technické zajímavosti. Patří mezi ně jistě Poličská zahradní železnička, kterou v Hrubínově ulici, na dvorku za domem, provozuje Miloš Špecinger. Povozí vás ve vagónku, který je postaven jako zmenšenina cukrovarnického vagónu na svoz cukrové řepy z polí ke zpracování. U Miloše Špecingera si můžete prohlédnout také historické drážní předměty nebo modely vláčků.

Praktické informace
Veškeré potřebné informace naleznete na webových stránkách města www.policka.org nebo na stránkách Centra Bohuslava Martinů www.cbmpolicka.cz.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio