Pomocník i ochránce. Pardubické studenty hlídá univerzitní stráž

28. listopad 2018 14:00

Nosí černou kombinézu podobnou té policejní ale s nápisem univerzitní stráž a dohlíží na dodržování pořádku. Vysoká škola v Pardubicích nasadila na hlídání univerzitního kampusu vlastního strážníka.

Službu zajišťuje jeden pochůzkář, poznáte ho podle černé kšiltovky a kombinézy, zbraň ale nenosí. Každý den plní svěřené úkoly přímo v terénu, tedy v celém polabinském kampusu.

V areálu kolejí i jednoltivých fakultních budov dohlíží na dodržování veřejného pořádku, všímá si jestli někdo nekouří tam, kde nemá nebo jestli například vandal neničí lavičky. Pozor dává i na správné parkování a v noci pak kontroluje, jestli jsou zamčené budovy. V případě potřeby může strážník z objektů VŠ vykázat i cizí osobu, třeba bezdomovce, který by obtěžoval studenty.

Univerzita Pardubice si najala vlastního „strážníka“

Jestli je přítomnost stráže v kampusu reakcí na nějakou událost nebo hrozbu, univerzita nepotvrdila. Vedoucí technického odboru Aleš Pék vyloučil, že by za vznik stráže mohl třeba nějaký vážný incident, připustil, ale že nějaké drobnější problémy v kampusu čas do času byly a tak vedení VŠ po vzoru jiných českých univerzit (Praha, Zlín, Ústí nad Labem) povolalo strážníka do služby. Podle Péka by měl působit i preventivně, třeba proti vandalismu.

Co na strážného říkají sami studenti?

„Já jsem jednou viděla, že bezdomovec seděl na trávníku u bočních vchodů a za ním šel a něco mu říkal, domlouval mu a ten bezdomovec pak odešel,“ říká jedna ze studentek prvního ročníku a další pokračuje: „Jsem ráda, že ho tam vidím večer, když jdu. Jsem ráda, že u té recepce někdo je.“

Na univerzitního strážníka se můžou obracet sami studenti, pokud k tomu budou mít důvod, jeho služeb může využít i návštěvník, který bude chtít pomoct se základní orientací v kampusu.

Univerzitní stráž hlídá pardubický kampus
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související