Pondělí: Chováte zvířata pro užitek nebo pro potěšení?

8. únor 2016

Jak je to u vás doma? Chováte zvířata tzv. pro užitek nebo spíš pro vaše potěšení? Patří vaše zvíře do rodiny? Stalo se její součástí? A co tzv. zvířata pro užitek, ať už máme na mysli slepice, kozy, krávy atd., chovali jste je někdy? Máte doma neobvyklého domácího mazlíčka, jakého? Co vám jeho chov dal, co vzal? Co byste udělali v případě, že byste byli svědky ne právě chovatelského přístupu ke zvířeti ve vašem okolí, zasáhli byste? Případně jak?

Hospodářským užitkem ze zvířat je nejčastěji komodita: mléko, maso, tuk, vejce či kožešina, mohou to být ale i kosti, paznehty, rohy nebo parohy, přírodní vlákna či chlupy, sladký med či měňavé perly.

Dále pak užitečná práce (tažná zvířata či jezdecká zvířata): především koně, případně skot nebo osli, v exotických jižních zemích ale také sloni a velbloudi, v severských zemích pak také sobi a psi. Psi a kočky patří mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky. Želva je ale zase tichá a nevyžaduje váš čas. Co preferujete vy?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.