Pondělí: Hrdina vašeho dětství

9. listopad 2015

Kdo byl hrdinou vašeho dětství? Byla to některá z knižních nebo filmových postav? Někdo z rodiny? Jak si představujete svého hrdinu, jaký by měl být? Kdo je podle vás hrdina? Máme v dějinách hrdiny, na které můžeme být pyšní? Jak si představujete českého hrdinu?

V mytologii a folklóru je to archetyp důležitých postav, které ztělesňují klíčové rysy dané kultury. Hrdina má obvykle nadlidské schopnosti nebo idealizované charakterové vlastnosti, které mu umožňují chovat se neobyčejně a konat významné skutky („hrdinské skutky"), díky kterým se stane slavným.

Častým typem hrdiny v mytologii je kulturní hrdina, který vystupuje obvykle v mýtech o pořádku světa a lidstva. Odlišný archetyp představuje hrdina-válečník, který bojuje proti zlu, reprezentovanému nestvůrami, démony či lidskými nepřáteli.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.