Pořad Ta naše muzika slaví pětistovku. Legendu diriguje Petr Stříška

18. prosinec 2019

Vzpomínáte si, co jste dělali 8. května 2010? Je to už docela dávno. Od tohoto dne vysílá Český rozhlas pořad pro dechovkové fajnšmekry.

„Patříme k nejbohatším národům na světě, pokud jde o množství lidových písní. Máme skvělé skladatele i textaře, kteří dokáží napsat krásné písničky,“ myslí si autor pořadu a znalec dechovky Petr Stříška.

Začínal s vařečkou

Ta naše muzika má už roky stejnou koncepci. Jenom se ze sobotního vysílacího času přesunula na páteční 18. hodinu. „Na jiných stanicích se bohužel nahrávky dechových kapel a orchestrů většinou moc nevyskytují. Dostávám posluchačské ohlasy i ze zahraničí, dokonce se mi jeden pán ozval až z Austrálie. Díky internetu se totiž pořad dá dohledat i zpětně,“ říká autor Petr Stříška.

On sám pochází z hudební rodiny. „Maminka mi kdysi vyprávěla, že když tatínek poslouchal přenosy vojenských hudeb z Pražského hradu, tak jsem asi ve dvou a půl letech vylezl na stoličku a dirigoval s vařečkou. Tatínek mi bohužel odešel velmi brzy, ale zůstaly mi po něm nástroje, kterým jsem se začal věnovat. Do parády si měl vzal jeden klarinetista z poděbradského lázeňského orchestru.“

Později Stříška působil coby hudebník v armádě. Byl i dirigentem a kapelníkem vojenských hudeb. Po odchodu do zálohy pracoval jako pedagog a spolupracoval s velkými dechovými orchestry. Taky dlouhou dobu stál v čele republikového Sdružení dechových orchestrů. Dodnes je aktivním dirigentem Harmonie 1872 Kolín.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

  • Adventní koncerty našich kapel

    Hned od úvodu dnešního pořadu se opět vydáme po stopách našich kapel, za jejich adventními koncerty i produkcemi nejrůznějšího charakteru.

  • Ta naše muzika

    Český rozhlas Pardubice se rozhodl oprášit pojem tradiční česká písnička a od května 2010 spustil pořad Ta naše muzika.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.