Pořídila si hada kvůli břišním tancům, teď vyhrává soutěže

16. únor 2015

Orientální, neboli břišní tanec má příznivé účinky na zdraví, krásu a psychickou pohodu tančící ženy. Pusťte se do toho a odměnou vám bude zpevněné břicho a hýždě, protažená záda a lepší držení těla.

Tento tanec je také spalovač kalorií, odbourávač stresu i lék na ženské problémy. Dokonce usnadňuje porod. O břišním tanci jsme si v Radioporadně povídali se špičkovou tanečnicí Lenkou Ožvaldovou.

Od první lekce na mistrovství světa

Lenka začala s břišním tancem před dvanácti lety. Jejich kouzlu propadla hned během prvních lekcí.

„Začínala jsem u chrudimské lektorky Majky Novotné. Absolvovala jsem kurs pro začátečníky a pokročilé. Potom jsem začala jezdit na semináře v Čechách i v zahraničí,“ popisuje svoji taneční c estu Lenka Ožvaldová.

Její doménou se stal klasický egyptský tanec raksharki, což je takový kabaretní styl. Lenka tančí o drum solo, kde se dělají shimmi neboli třasy celého těla.

„Také se hodně věnuji tancům ve stylu fusion, kdy využívám nejrůznější rekvizity jako šavli, ohně nebo hada,“ vysvětluje Lenka Ožvaldová. Chovatelkou plaza se stala právě kvůli tanci. A asi se to vyplatilo. Lenka je mistryní České republiky ve dvou kategoriích. Zabojovala i na mistrovství světa, kde se umístila na 11. místě v klasickém stylu a na 8. v kategorii fusion.

V současné době žádné boje o zlato Lenku Ožvaldovou nečekají. Naopak, dá si na pár měsíců pauzu. Stane se poprvé maminkou. Rozhodně to ale neznamená, že tanec pověsí na hřebík.

„Příští roky bych chtěla vyrazit na slavnou soutěž do Berlína,“ plánuje tanečnice.


Břišní tance jsou pro ženu elixírem mládí

„Při tomto druhu tance se nejvíce zapojuje pánevní dno a oblast boků. Posilují se břišní svaly, paže, nohy. Dává se důraz na správné vržení těla,“ říká Lenka Ožvaldová. Břišní tanec také šetří klouby, uvolňuje bedra, pozitivně působí na menstruační a klimakterické problémy. Odstraňuje některé příčiny neplodnosti. Upravuje špatné zažívání. V neposlední řadě má skvělý vliv na psychiku.

„Je to relax a odpočinek, mohu to jedině doporučit,“ říká Lenka Ožvaldová.

Jdeme do toho! Jak na to?

Stanovte si své cíle. Jestli chcete vyhrávat soutěže nebo jenom příjemně trávit svůj volný čas. V některých kurzech vám od počátku dají do těla. Jinde jdou na to pomalu krok za krokem.

„Ale i těm, kteří se tomu chtějí věnovat naplno, doporučuji, aby začaly úplnými základy,“ upozorňuje Lenka Ožvaldová. Pokud toužíte hlavně po milé společnosti a relaxaci, výsledky uvidíte po několika lekcích. Tanec totiž vychází z přirozeného pohybu a pro toho, kdo má alespoň trochu rytmu v těle, není náročný.

A co móda? Zatímco v minulých letech se cinkalo na lekcích šátky s mincemi, teď už je to hodně o pohodlí. Dámy chodí v legínách, cípatých sukních a v šátcích bez penízků.

A co pánové?

Přestože bývá orientální tanec považován za výsostně ženskou záležitost, můžeme se po celém světě setkat i s mužskými tanečníky.

„Dokonce i Česká republika má svého výborného tanečníka. Jmenuje se David Katolický. Už je o něm slyšet i v zahraničí,“ chválí svého kolegu Lenka Ožvaldová. Mužský styl zahrnuje propracovanější krokové variace. Z hlediska historie bylo úkolem mužských tanečníků chránit ženy. V jejich stylu tance je tedy často vidět odhodlání, síla a bojovnost.

Tanec rodiček

Břišní tanec má svůj původ v Africe. Vzniknul před tisíci lety před naším letopočtem jako tanec rodiček. Pomáhal jim uvolňovat pánevní dno. Během stovky let se rozšířil po celém světě. Národy kočovaly, obchodovaly spolu. Zbožím nebylo vzácné koření a drahé látky, ale také orientální tance. Jejich cesta k nám do českých luhů a hájů byla velmi dlouhá. První lekce břišních tanců se objevily až v roce 1997. Do Čech je přivezla Mila el Kral, která tu jako první začala s výukou. Začátky nebyly lehké. O vrcholu popularity můžeme mluvit okolo roku 2005. Momentálně není o břišní tance zájem takový, jako býval. Přesto můžeme říct, že jsou u nás poměrně hodně oblíbené.

autor: PRO
Spustit audio