Toužíte po typickém trojbarevném májovém kotěti? Pak zapomeňte na kocourka

26. duben 2024

Typická májová koťata jsou trojbarevná. Věděli jste ale, že trojbarevná koťata se rodí pouze v ženském vydání?

„Ano, je to tak, trojbarevné jsou jen holčičky. Nebudu zabíhat do genetických podrobností, ale skutečně je to tak. A když se naprosto výjimečně narodí trojbarevný kocourek, jsou tam zdravotní problémy,“ říká zkušená chovatelka koček a jednatelka chrudimské pobočky Klubu chovatelů koček Monika Netolická.

Májová koťata jsou velmi oblíbená. Ten pojem zná každý. V minulosti, kdy ještě nebyla šlechtěná plemena s průkazem původu, nejvíc koťat se rodilo právě v máji. V tomto měsíci měly kočky pro svá koťata nejlepší šanci na přežití.

„Dnes je to úplně jinak. Zhýčkaní gaučoví mazlíci se rodí celoročně, kočky už nemají potřebu šetřit sebe nebo koťátka, proto je jedno, kdy si kotě pořídíte,“ říká chovatelka Monika Netolická.

Neberte kotě od matky předčasně

Někteří chovatelé dávají koťata pryč už v šesti týdnech, protože mládě vypadá, že je samostatné a nová rodina se na něj těší. Ale není to dobře.

Zákon podle chovatelky Netolické říká, že kotě může odejít od matky až ve čtrnácti týdnech, což odpovídá třem a půl měsícům.

Čtěte také

 „A je jedno, jestli je to kotě s průkazem původu, nebo obyčejné venkovské. Vím z praxe, že lidé, kteří si berou kotě od matky třeba už ve dvou měsících, se pak potýkají s tím, že kotě je agresivnější. Je to právě tím brzkým odtržením od matky. Ta totiž kotě stále učí, koriguje. A když kotě překročí hranice, je potrestáno. Takto se učí, co si může dovolit,“ vysvětluje Monika Netolická.

„Není pravda, že čím dřív se kotě přesídlí do nové rodiny, tím dřív si na ni zvykne. To je mýtus. Starší kotě se přizpůsobí stejně rychle. Vyleze z přepravky, zvedne ocásek, začne „vysílat“ a bydlí,“ uzavírá chovatelka.

Proč je lepší pořídit si dvě koťata? A které plemeno je vhodné pro začátečníky? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související