Pouť do rakouské Maria-Zell začínala na Mariánské hoře. Proč právě tam?

5. leden 2018
Česko – země neznámá

Mariánská hora v Horní Čermné nedaleko Lanškrouna je místo s velice zvláštní atmosférou. V prostoru před kostelem narození Panny Marie se kdysi scházeli lidé na pouť do rakouské Maria-Zell. A o něco později tam vystavěli kapličku, pak kostel a k němu křížovou cestu.

Na Mariánské hoře stojí ve výšce asi 500 metrů nad mořem kostel narození Panny Marie, křížová cesta a také nová rozhledna. Navíc jde o evropské rozvodí. Říká se, že z levého okapu střechy kostela teče voda do Tiché Orlice, pak do Labe až se vlévá do Černého moře. A z pravého pro změnu do Moravy, dále do Dunaje a z něj do Černého Moře. Návštěvníky láká i krásná příroda a jakási mystická atmosféra. Není divu, že se kolem místa točí několik legend.

Na pouť do rakouské Maria-Zell se údajně na Mariánské hoře začali lidé scházet už před 300 lety. Proč právě tam? Na to nikdo nedokáže přesně odpovědět. Možná šlo o strategickou polohu, někdo tvrdí, že za vším stojí osoba zbožného poutníka, který tam dokázal lid svolat a poté vést na cestě.

Důvod může napovědět také první dochovaná legenda o zázraku. Stal se prý roku 1814, kdy přes dnešní Mariánskou horu, která se snad v té době nazývala Na vrších, vezl forman Antonín Keprta z Kunvaldu náklad mlýnských kamenů. Na rozježděné zablácené cestě se jeho těžký vůz převrátil a forman pod ním zůstal uvězněn. Prosil tedy Pannu Marii o pomoc. Ta se mu podle jeho slov zjevila s bílou lucernou a vůz zvedla. Forman pak na místě jako poděkování pověsil na dřevěný sloup obrázek Panny Marie.

Pravdou je, že sloup zde skutečně stával. Byl pískovcový s obrázkem Panny Marie Celenské. Později v roce 1864 pak kvůli zvýšenému zájmu poutníků postavili zmenšenou kopii kaple právě z Maria-Zell. A protože poutníků stále přibývalo a kaple jim brzy nestačila, vybudovali kolem ní v roce 1857 současný kostel narození Panny Marie, který patří k farnosti v Dolní Čermné. O pár let později přibylo ještě 14 kapliček křížové cesty a také lipová alej.

Tady se už před 300 lety scházeli poutníci, i dnes je to místo odpočinku a rozjímání

Lípy jsou v součanosti už krásně vzrostlé a košaté, a tak není divu, že alej patří k nejkrásnějším v kraji. Dotváří jakési zvláštní kouzlo, které i dnes láká poutníky a výletníky. Dostat se na Mariánskou horu mohou snadno díky cyklotrase, turistické trase a naučné stezce z Lanškrouna.

autor: RUS
Spustit audio