Předpovědět počasí není lehké ani na Sahaře

22. květen 2014

Každý den jsme s nimi ve spojení a přinášejí Vám předpověď počasí přímo pro východní Čechy. Ano, meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. Díky moderní technice už jim netelefonujeme, ale využíváme kvalitnějšího ISDN spojení.

Jedním z meteorologů je v královéhradeckých Svobodných Dvorech i pan Tomáš Popelka. I když je vedoucím meteorologů, sám běžně slouží dvanáctihodinové směny. Služba začíná o půl šesté a její součástí jsou i vstupy do vysílání Českého rozhlasu.

Jak nám Tomáš Popelka řekl, práce meteorologa se za poslední roky změnila. Před 25 lety, kdy začínal, se meteorologické údaje posílali morseovkou.

A dá se říct, že meteorologové ve střední Evropě mají nejtěžší práci právě při sestavování předpovědi? Vždyť třeba v Africe by to mohlo být mnohem jednodušší. Jenže..

Bouřky na Sahaře

Nejrůznější bouřky můžou i v Africe zamíchat kartami a můžou mít doslova fatální následky. Je ale pravda, že členitost České republiky meteorologům příliš nepomáhá, a že předpovědět s předstihem přesné místo , kde bude třeba bouřka, nemá s meteorologií nic společného.

autor: nov
Spustit audio