Prezident Pavel s manželkou přijel na dvoudenní návštěvu Pardubického kraje

21. květen 2024 10:23, aktualizováno

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou zahájíil dvoudenní návštěvu Pardubického kraje. Prezident se setkal s představiteli kraje a navštívil pardubické Centrum leteckého výcviku a továrnu společnosti Explosia, jejíž produkce míří také na Ukrajinu, která se brání ruské agresi.

Do regionů Pavel v prezidentské funkci přijíždí postupně. Pardubický je posledním ze 14 krajů, do kterého přijel. Dnešní program začal v továrně Explosia, která se zabývá výrobou výbušnin a střelivin. Firmě roste obrat, což podpořily také dodávky výbušnin na válkou zasaženou Ukrajinu.

Nemocnice i letecký simulátor

Po schůzce s představiteli kraje si Pavel prohlédl nový centrální urgentní příjem v Pardubické nemocnici za dvě miliardy korun, který je největší krajskou investicí. V Centru leteckého výcviku, jež spadá pod národní podnik LOM Praha, prezident absolvoval let na letovém simulátoru.

Prezident Petr Pavel vyzkoušel letecký simulátor v Centru leteckého výcviku Pardubice

Po 15. hodině se přesunul na Chrudimsko, kde navštívil areál Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v Heřmanově Městci a Hamzovu léčebnu v Luži. V zařízení zaměřeném na rehabilitaci se Pavel setkal s dětskými pacienty. Podvečerní setkání s občany proběhlo v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku.

Den druhý: Orlickoústecko

Ve středu Pavel pobýval na Orlickoústecku. Prohlédnul si například statek U svatého Jána v Kunvaldu, který chová hovězí skot. Pro něj je příkladem, jak se dá v malém hospodařit šetrně k přírodě a současně se vztahem k půdě. Pavel také s farmáři diskutoval o komplexním pohledu na zemědělství.

Kromě výnosů by měl zahrnovat i to, do jaké míry zemědělství řeší ohledy na přírodu, zachování kvality půdy, zadržování vody v krajině a vztah k půdě obecně. „To je věc, která se nedá měřit, ale která samozřejmě dává základ tomu, jak k půdě a přírodě vůbec přistupujeme,“ řekl Pavel.

Prezident navštívil i Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku, setkal se se starosty a navštívil policii v Králíkách. Pavlovou poslední zastávkou v Pardubickém kraji byla ve středu Kramářova chata na Suchém vrchu.

Bezpečnost prezidenta

Bezpečnostní opatření jsou do určité míry po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica minimálně po nějakou dobu zvýšená, nelze se ale nechat zahnat do kouta. „Jedna věc jsou bezpečnostní opatření po každém takovém incidentu, druhá věc, že musíme nadále žít naše životy, pokud možno co nejblíže tomu, co považujeme za normál,“ řekl Petr Pavel při návštěvě Pardubického kraje.

Dodal, že pobýval v Británii zrovna v době teroristického útoku na londýnské metro a autobus v roce 2005. Po prvotním šoku podle prezidenta bylo na Britech vidět obrovské odhodlání nenechat se zastrašit. „Je potřeba těmto skutečnostem věnovat pozornost. Minimálně po nějakou dobu, než se situace zklidní, tak bezpečnostní opatření jsou do určité míry zvýšená. Ale nedokážu si představit, že by se kdokoli z volených politiků měl na základě takové události zavřít někde do věže a vylézt z ní na konci svého mandátu jen proto, že to je bezpečné,“ doplnila hlava státu.

autoři: Ondřej Wolf , Barbora Soukupová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio