Prezident Václav Klaus v Pardubicích mluvil o Evropské unii

2. červen 2003

Prezident Václav Klaus při své návštěvě Pardubic diskutoval i s občany města. Mezi nejčastější dotazy patřily otázky související s naším chystaným vstupem do Evropské unie. Prezident ve svých odpovědích zdůraznil, že členstvím v Evropské unii mnoho získáme, ale také ztratíme.

"Já jsem rád, že se mě přeci jenom celou řadou schůzek a celou řadou mých prohlášení k tomuto tématu podařilo trochu rozběhnout onu evropskou diskuzi v naší zemi. Já jsem velmi proti tomu, abychom si vstup do Evropské unie trivializovali, abychom si mysleli, že to je téměř nevýznamná událost, abychom ji bagatelizovali takovými reklamami jaké občas vidíme v našich televizích, což musím považovat za cílenou záměrnou provokaci, která má mít kontraproduktivní účinky, protože nevím jak by někdo mohl brát reklamu tohoto typu vážně. Takže jsem pro vážnou debatu, jsem pro nastolení problému, které jsou s tím spojeny. Jsem rád, že ta debata začíná a myslím, že začíná strašně pozdě."

V. Klaus s občany
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.