Příjem Orlickoústecké nemocnice odcloní od okolních obyvatel stěna

6. listopad 2023 10:30

Orlickoústecká nemocnice vybuduje stěnu, aby lidé neviděli vykládání pacientů ze sanitek, obyvatelé si stěžovali také na to, že je obtěžuje hluk a záblesky výstražného světla z provozu sanitních vozů.

Stěžovali si na to po výstavbě centrálního urgentního příjmu, krajský úřad v Pardubicích jejich odvolání proti umístění stavby v minulosti opakovaně zamítal. Novostavba je provozu od loňského léta.  „Město převzalo závazek a slib, který byl obyvatelům učiněn, a bude tam stavět clonící stěnu, která je reakcí na stížnosti a požadavky občanů, aby byl urgentní příjem alespoň ve vizuálním kontaktu odcloněn. Stěna bude vystavěna v blízkosti vstupu,“ řekl ČTK starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek (sdružení Oušťáci).

Dřevěná bariéra

Kraj dlouho poukazoval na to, že pro postavení stěny nemá dostatek místa, protože podél ulice vedou inženýrské sítě. Město proto poskytlo část svých pozemků. „Chtěl jsem najít řešení, takže jsem ho našel, aby se situace mohla napravit a mohli jsme vyjít vstříc našim občanům. Pardubický kraj se už k závazku po kolaudaci budovy tolik nehlásil,“ uvedl Hájek.

Čtěte také

Podél části ulice vznikne dřevěná stěna na ocelových sloupech, která do výšky 2,5 metru nemocnici zakryje. Hejtmanství na ni přispělo půl milionem korun, hotová by měla být ještě během zimy či na jaře příštího roku. Radnice také s pomocí dotace z kraje celkově zrekonstruoval celou ulici včetně inženýrských sítí, protože byla poničena dopravou během výstavby urgentního příjmu.

Nový centrální urgentní příjem Orlickoústecké nemocnice stál 485 milionů korun, 140 milionů korun pokryla evropská dotace. Budova má v suterénu umístěné veškeré provozní technologie, v přízemí je recepce a ambulance. V prvním patře jsou oddělení ARO a v druhém patře JIP. Nový objekt má žlutou hliníkovou perforovanou fasádu. S budovou pavilonu B ho spojuje prosklený koridor.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související