Orlickoústecká nemocnice bude mít novou budovu centrálního příjmu

1. prosinec 2017 13:50

Za víc než 300 milionů ji tam chce postavit Pardubický kraj. Stavba pavilonu je jednou z největších akcí, kterou chce Pardubický kraj v následujících letech realizovat.

V budově centrálního příjmu budou moderní vyšetřovací a zobrazovací přístroje - tedy rentgeny, počítačový tomograf, ambulance pro pacienty a čekárna pro přibližně 60 lidí.

Důležitou místností bude i urgentní příjem. Vozy záchranné služby budou mít vlastní vjezd a pro pacienty ve vážném nebo kritickém stavu tam bude speciální vyšetřovna s lékaři, kteří jsou schopni rychle provést diagnózu a základní vyšetření. Dále je plánováno vybudování jednotky anesteziologicko-resuscitačního oddělení a jednotka intenzivní péče.

Kvůli soudu o umělou ledvinu vznikají ve Vysokém Mýtě dialýzy dvě

Primář Robert Rakowski s pacientkou Oldřiškou Waňkovou na dialyzačním křesle v Bohumíně

Ve Vysokém Mýtě začne fungovat dialyzační středisko. Lidé tak už nebudou muset za umělou ledvinou například do Pardubic nebo Ústí nad Orlicí. O jejím zřízení vysokomýtská radnice jednala několik let a výběrové řízení na provozovatele dokonce skončilo u soudu.

Podle plánů by hejtmanství mělo za stavbu zaplatit zhruba 330 milionů korun. Na úhradu Pardubický kraj využije prostředky, které získal z úvěru od Evropské investiční banky. Potvrdil to i hejtman Martin Netolický z ČSSD.

„V současné době máme velmi výhodný úvěr od Evropské investiční banky, která za velmi dobrých úrokových podmínek nám ještě může z původního úvěrového rámce půjčit určitou částku, a my se domníváme, že projekt v rámci orlickoústecké nemocnice je jeden z těch vhodných.“

Podle hejtmana by se se stavbou mělo začít ke konci příštího roku a plán ukončení je v roce 2020. Stavbu emergency v Ústí nad Orlicí vítá i vedení města.

„Pro město Ústí nad Orlicí je to v každém případě dobrá zpráva, protože ta investice je natolik významná, že znamená, že orlickoústecká nemocnice je jedna z těch dvou pilířů, na kterých stojí Nemocnice Pardubického kraje,“ říká starosta Petr Hájek ze sdružení Oušťáci.

Stavbu podobného centrálního příjmu plánuje kraj i v nemocnici v Pardubicích.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio