Příprava obřího poldru v Kutříně na Chrudimsku nabírá skluz

17. listopad 2017 06:20

Povodí Labe bude muset posunout stavbu poldru v Kutříně na Chrudimsku. Státní podniku se ještě pořád nepodařilo dohodnout s vlastníky všech potřebných pozemků. Několik parcel se proto pokusí získat vyvlastněním. Mohutná, 140 metrů dlouhá hráz by měla sloužit jako ochrana před povodněmi pro několik měst a obcí na toku Novohradky.

Poldr by měl stát v blízkosti obce Kutřín, na toku Krounky, která se vlévá do Novohradky. Povodí Labe místo vybralo po velkých povodních před dvaceti lety. V údolí by měla stát mohutná dvacet metrů vysoká hráz, která bude schopná zadržet stoletou vodu. Pokud by taková situace nastala, bude zatopené území skoro 70 hektarů. To je dvakrát víc, než je třeba rozloha křižanovické přehrady. V záplavovém území stojí čtyři domky a také chatový tábor, který by na místě zůstat nemohl.

Povodí Labe se už od začátku nedaří domluvit se všemi majiteli potřebných pozemků. Podle některých z nich je tak velká a drahá stavba zbytečná. Opačný názor ale mají obce a města dál po toku řeky, právě ty by měl poldr ochránit před velkou vodou.

Letní tábor v Kutříně

Do konce roku chce povodí mít podepsané všechny kupní smlouvy. Tam, kde žádná dohoda není, nastoupí vyvlastnění, protože kutřínský poldr je vedený jako veřejně prospěšná stavba. Podle investora jde o pět případů, kde už byl proces vyvlastnění zahájen na začátku listopadu.

Vyvlastňovací proces bude znamenat zdržení. Původně Povodí Labe počítalo s tím, že začne stavět příští rok. Teď termín posunulo na rok 2019. Kromě pozemků ale budou důležité i peníze, náklady státní podnik odhaduje na více než 350 milionů korun.

Spustit audio