Připravte své auto i řidičské schopnosti na zimu

10. listopad 2015

Podzim je zatím krásný. Nic nenasvědčuje tomu, že by se blížila zima. Nenechte se ale ukolébat prodlouženým babím létem a připravte své auto na zimu. Vyhnete se tak mnoha nepříjemnostem. Pár dobrých rad nám ve vysílání Českého rozhlasu Pardubice dal instruktor autoškoly Petr Klempíř.

Zimní výbava

Kromě zimního obutí si pořiďte nemrznoucí kapaliny, chladící a do ostřikovačů. „Je dobré si vyměnit i stírátka na stěračích. Desetiletá pryž vám dobrou službu neudělá," připomíná Petr Klempíř. K povinné výbavě si pořiďte škrabku na okna, smetáček na sníh. „Určitě také rozmrazovač zámku, který nikdy nenechávejte v autě, ale mějte ho stále u sebe, abyste se do vozidla vždy dostali," dodává Petr Klempíř. To vám stačí, když jezdíte v nížině. Jestliže se chystáte na hory, přidejte lopatku na sníh a sněhové řetězy. „Nasazování natrénujte doma, abyste to potom večer za tmy v nevlídných podmínkách dobře zvládli," říká Petr Klempíř. Hodí se i baterka, protože ne všechna místa jsou dostatečně osvětlená. Nezapomeňte si přeměřit akumulátor, abyste své auto vždy a všude v pohodě nastartovali.

Největší chyby řidičů

Respektujte aktuální situaci na silnici. Když na vozovce leží sníh, těžko můžete jet bezpečně tak rychle jako za sucha. Snažte se prekérním situacím vyhnout. Kdykoliv se může cokoliv stát. „Proto si se sebou berte i dostatek oblečení. Nebudete pak v mrazu při poruše auta běhat jen v tenké košili. „Do hor vyjíždějte vždy s plnou nádrží. Nevíte, kde zapadnete a jak dlouho vás budou vytahovat," uvádí Petr Klempíř.

Čtěte také

V případě, že jezdíte v zimě v náročnějších podmínkách, je vám každá teoretická rada k ničemu. Řízení vozidla je jednoznačně o praxi. Škola smyku jsou dobře investované peníze. Nejlepší je ovšem se do smyku vůbec nedostat.

Srážka se zvěří

Neberte na lehkou váhu výstražné dopravní značky varující před zvěří. V těchto úsecích buďte ve střehu. Pakliže už k této nepříjemnosti dojde, nikdy se nesnažte střetu vyhnout kličkováním. Brzděte, ale jeďte přímo. „Výhybný manévr vás strhne do lesa, kde jsou stromy, a to může mít pro posádku auta ještě fatálnější důsledky než přímý náraz," varuje Petr Klempíř. Srnky a divočáci žijí ve stádech, proto počítejte s tím, že když se objeví na cestě první zvíře, pravděpodobně běží za ním další.

Spěchejte pomalu

Uspěchaná doba, hustší provoz, rovnější silnice, moderní auta. To všechno svádí k rychlé jízdě, která je nebezpečná. Pomalejší řidiči jsou navíc pod tlakem nervózních rychlejších jezdců, kteří pomalou jízdu považují za zdržování provozu. „Když jsme měli staré škodovky, při rychlosti 100 kilometrů za hodinu se nám zdálo, že se auto rozpadne. Teď jedeme mnohem vyšší rychlostí a cítíme se jako doma v obývacím pokoji. Neuvědomujeme si, že čím rychleji jedeme, tím jsou následky dopravní nehody katastrofálnější," zdůrazňuje Petr Klempíř.

autor: PRO
Spustit audio