Přisáté klíště vyndejte co nejdřív, snížíte možnost nákazy. Pak ho můžete poslat na vyšetření poštou

11. srpen 2023

„Máme sedm druhů klíšťat, co jdou na člověka, nejčastější je to klíště obecné, ale taky existuje piják stepní nebo piják polní,“ uvádí Kateřina Cajthamlová.

Aktivita klíšťat v průběhu roku kolísá, záleží na teplotě. „Klesá při teplotách nad 32 °C. Hmyz také nemá rád vitamín B na kůži, takže se doporučuje i doplnit vitamín B. Týká se hlavně diabetiků, kteří ho mívají méně.“

Vtip: Potkají se dvě klíšťata a jedno se ptá druhého: Jak se máš? Ále… je poledne a už mě dvakrát vytočili.

Klíšťata způsobují dvě závažná onemocnění: lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. „Proti borelióze zatím žádné očkování není. Onemocnění způsobuje parazit, takže tam léčbu řešíme antibiotiky. Klíšťovou encefalitidu způsobují viry a tam máme očkování,“ říká praktická lékařka Irena Kudrnovská.

Projevy klíšťové encefalitidy

Klíšťová encefalitida je zánět mozku, a i když se dobře vyléčí, může mít trvalé následky, případně skončit i smrtí. Proto, pokud jste odstranili přisáté klíště, sledujte místo přisátí. „Encefalitida se objeví za 4 až 5 dnů poté,“ říká Kudrnovská. Objevit se mohou tyto příznaky, které znamenají neprodlenou návštěvu praktického lékaře:

  • bolesti hlavy
  • vysoké horečky 39 až 40 °C
  • suchý dráždivý kašel

Až vyšetření zjistí, jestli se jedná o počínající encefalitidu nebo zda jde o běžnou virózu. „Když se neléčí, může dojít až k ochrnutí končetin, vzniknout ztráta paměti nebo kognitivních funkcí. Záleží na tom kterém pacientovi, jakou dostal nálož viru a jakým způsobem se jeho organismus dokáže s infekcí poprat,“ upřesňuje Kudrnovská.

„Nejlepší je se nechat očkovat. Toto očkování je velmi dobře tolerováno a dává se ve třech dávkách. Nejvhodnějším obdobím je zima,“ specifikuje Cajthamlová.

Projevy lymské boreliózy

Lymská borelióza nemusí být přenášena jen klíšťaty, ale třeba i blechami. Tam, kde jste našli přisáté klíště, je opět potřeba místo sledovat. „Nakažených klíšťat je asi 30 %. Pokud ho necháme zakousnuté v místě 36 až 48 hodin, tak je téměř jisté, že nás takové klíště nakazí.“

Pokud chcete mít jistotu, že klíště nebylo nakažené, zašlete ho na vyšetření. „Dnes to jde i poštou, jsou různé metody, stačí si to najít na internetu.“

Čeho si všímat

  1. stadium – prvním signálem je červený flíček, který se projeví do týdne. Kolem něj je bledé místo, které je ohraničené červeným kroužkem
  2. stadium – trvá týdny až měsíce po nákaze. Je nasazena antibiotická léčba. Buď ustupuje kožní příznak, pokud není kožní příznak, postupuje se podle výsledků krevního séra na protilátky.
  3. stadium – trvá měsíce až roky. Dochází k závažným důsledkům: postižení lymfatického systému, bolestem kloubů, zánětu srdečního svalu.

„Čím víc klíšťat máme, tím je větší pravděpodobnost, že se nakazíme. A čím dřív nasadíme antibiotika, tak tím máme větší šanci, že nebudou pozdní následky, které mohou pacienta až skoro invalidizovat,“ varuje doktorka Cajthamlová.

Rady na závěr

  • Klíště nedusit, žádné mýdlo ani oleje, protože výsledkem by bylo, že do nás vyplivne všechny sliny
  • Jemně odstranit kýváním nejlépe pinzetou a aby bylo ještě živé
  • Vydezinfikovat jódem
  • Používat repelenty, postříkat oděv, nosit dlouhé rukávy, dlouhé kalhoty a triko nebo košili zastrčenou do kalhot, zvlášť když jdeme do lesa
  • Pečlivě prohlédnout celé tělo: třísla, genitálie, podpaží, za krkem
  • Pokud je zakousnuté, co nejdřív vyndat
  • Doplňovat vitamín D a B komplex

Může se encefalitida znovu opakovat, když už ji někdo prodělá? Proč se dělají velké pauzy pro kontrolu protilátek po dobrání antibiotik? Jak je to s nakažením u zvířat? Poslechněte si rady a doporučení doktorky Kateřiny Cajthamlové v záznamu pořadu Vesele a zdravě.

Příští téma bude o dehydrataci a proč je potřeba hodně pít. Dotazy do vysílání můžete posílat předem přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.