Proč vlastně říkáme tak často vlastně?

19. květen 2014

Čeština je plná zajímavostí. A liší se kraj od kraje. Možná Vás někdy napadlo, jestli není takzvaná izoglosa i mezi oběma východočeskými metropolemi. Uklidníme Vás. Na Pardubicku i Hradecku se mluví stejně. A po celém Česku se to často jen hemží takzvanými plevelnými slovy.

O co jde? Jedna z posluchaček si stěžuje na časté používání slova vlastně. Funguje jako výplň v naší mluvě. Aby nebylo ticho. Obdobně používáme i slovo prostě. I v tomto případě se jedná o plevelné slovo. A co příklad správného užití? „Kam to vlastně jdeme?“

Baví Vás, hrát si s českým jazykem? Pak doporučujeme nové stránky Českého rozhlasu www.rozhlas.cz/cesky. Web jsme rozdělili do několika hlavních oddílů:

Co potřebujete vysvětlit?
Je nějaký jazykový problém, se kterým si nevíte rady? Sem s ním. A nemusí se týkat jen gramatiky nebo pravopisu. Mimochodem víte, jaký je mezi těmito dvěma pojmy vlastně rozdíl? I na to vám odpovíme.

Jazyková policie
Chyby děláme všichni. A některé překlepy, pravopisné úlety nebo stylistické prohřešky můžou být docela vtipné. Narazili jste na nějaké? Pošlete nám fotku! A nemusíte šetřit ani nás. I Český rozhlas se na svých webových stránkách nebo na Facebooku někdy utne...

Proč se to tak říká
Napadne vás někdy, odkud pochází některé běžně užívané slovo nebo kde se vzalo nějaké rčení, přísloví, frazém nebo úsloví? Odpovědi vám nabízí právě tahle rubrika. Podle abecedy si v ní můžete vyhledat slovo nebo slovní spojení, jehož význam a původ vás zajímá. Nenašli jste to své? Napište nám! Postupně doplňujeme další a další.

Nesnášíte prázdné fráze?
My taky. Proto jsme tak pojmenovali tuhle rubriku. Najdete v ní úvahy o floskulích, tedy slovech, která častým užíváním ztrácejí význam (je to o tom, mapovat, vydiskutovat).
O češtině v audiu Zajímá vás, jaké pořady o češtině vysílá Český rozhlas? Můžete si je rovnou poslechnout z našeho audioarchivu.

autor: nov
Spustit audio